söndag 14 oktober 2012

Söndag igen! Fortsättning Lesjöfors 1960.


 Efter gårdagen bestämde Tobias och jag oss för att bo hemma hos honom den kommande natten. Vi spelade spel och roade oss på kvällen.
Filip hade sin tjej hos sig så vi fick vara i fred.
I morse sov vi länge. Filip cyklade till kyrkan. Jag lyssnade till Närradion och lagade kycklingrätt i ugnen . Elsemarie och Lasse kom hem från sin utflykt hos goda vänner i deras sommarstuga vid Laxsjön. Natuligtvis tog Elsemarie ett dopp där. Det sista utomhus för i år får man förmoda.
Jag fick skjuts hem. Skulle ta itu med de gröna tomaterna hade jag tänkt. Gick i stället till mina bosniska vänner, som jag ej träffat sedan de återvänt från sitt sommarbesök i Bosnien. Hos invandrare är man alltid välkommen. Behöver inte göra upp om en viss tid. Man bara går dit och blir alltid väl emottagen. "Hur tycker du min svenska är nu när jag varit borta så länge och bara pratat bosniska", frågade hon. "Helt OK", svarade jag. Mannen hade för en vecka sedan fått ischias och gick med två kryckor. Vi bad en liten bön till Gud om tillfrisknande.Muslim eller inte. "Bed så ska ni få", står det.
Han är en snäll och duktig man som alltid finns till hands när jag behöver honom.Hans sambo har jag varit vän med i många år och när mannen kom in i bilden blev vi också vänner.
Kommer plötsligt ihåg att jag lovat tala om namnet på nobelpristagaren i litteratur detta år. Mo Yan är namnet och han kommer från Kina. Inte ett enda exemplar av hans böcker fanns att köpa i Örebro.Så stor var överraskningen. Ett enda exemplar av romanen"Vitlöksballaderna" fanns i lagret i en bokhandel, den enda bok, som fanns i hela Örebro. Den hamnade till beskådande i ett skyltfönster och var ej till salu. Så kan det gå!

Nu ska vi återgå till Lesjöfors 1960. Jag berättade tidigare om julhandeln i affären. För att få bättre plats med leksakerna hade vi planerat att ha den försäljningen i en lten stuga , nära affären. Någon dag efter julskyltningssöndagen upptäcktes att den fotogenkamin som skulle ge värme i stugan hade på natten exploderat och när jag kom dit såg jag hur ett lager av tunt sot förstört en stor del av varorna. Jag tyckte nu att det blev i mesta laget när det gällde elände denna jul. Men att förtvivla ligger inte för mig och det fanns ju faktiskt bara en sak att göra. Ta tillbaka alla leksakerna till affären. Plocka de som skulle gå att sälja i en hög, de övriga dammsögs försiktigt vara för vara, de osäljbara lades i en hög. Grannen, Karin Stålhammar, som hade Damekiperingen dörren bredvid stannade på kvällen för att hjälpa mig och vi jobbade till långt fram på natten för att få upp allt i de hyllor vi lyckades frigöra för leksakerna eftersom det just då var den viktigaste varugruppen. Som situationen nu såg ut, med Georg sjuk, så var det ändå bäst att ha allt på samma ställe.

Sedan Georg kommit till Arvika Lungklinik vidtogs sedvanlig medicinering, som på den tiden hette PAS. Såg ut som NonStop och intogs i mycket stort antal. Minns att Georg till slut kunde svälja det stora antalet på en enda gång. Han fick smör och grädde och mycket närande mat, som han fick vissa problem av under resten av livet.Hans vackra hår tog också skada av den långvariga medicineringen.
Som jag tidigare berättat var Stina och hennes kamrat Ingegerd hos oss sedan dagarna före jul. Den 29 dec. kom mamma från Mörkö. Hon skriver i sin dagbok för den 30 dec. "Mainy tvättat, Stina kokar rotmos,Ruth och Ingegerd är i affären. Georg ligger på Arvika Sanatorium. Inte så roligt.
Nyårsafton:"På nyårsbön i Saron allesammans. Sedan hos Olga och Ernst Magnussons. Spelat och sjungit och haft mycket trevligt.Tack för det gångna året!"

Jag citerar fortfarande ur mammas dagbok.Nyårsdagen. Ruth, Stina, Ingegerd, Sven och Kerstin till Arvika. Ulla och jag hemma.Sigurd och Linnea Östin hälsat på i kväll för att höra hur det var med Georg.
Andra januari: "Ruth,barnen, Stina och Mainy varit till Hagfors på kontroll.Ingegerd kör posten. Sedan till Kurkhöjden på middag."
Tredje januari:"Ruth och Mainy i affären hela dagen. Stina lagar mat och städar.Ruth, Stina och Mainy inventerar i kväll. Ingegerd sjuk."
Fjärde januari." Ruthdagen. Ruth, Ulla och Ingegerd fick små presenter vid morgonkaffet på hallen."
.Mainy och Ruth i affären. Inventerar på kvällen. Jag skrivit brev till IngaBritta."
Femte januari.Trettondagsafton.Ruth i affären till klockan 2.På em. inventering, Ruth, Stina och Mainy. På kvällen gäster. Olga och Ernst Magnusson med ungdomar.
Trettondagen:Sovit länge. Kerstin bjudit oss allesammans på kaffe på hallen.(Hallen var stor och där stod julgranen). Ulla hos en kamrat, Kerstin och Ingegerd på promenad,Sven på bandymatch. Ruth på årsmöte i Saron. Hasse och Svenåke här i em. och kväll.
Lördag 7 januari.
Stina och Ingegerd åkt med tåget till sin skola igen. Sigurd Östin hjälper Ruth med att göra klart i stugan. Inventerar i magasinet.
 Jag bakar bullar och kakor, Kerstin bakar chokladkaka som hon ska skicka till Georg. Sedan på kaffe hos Hellkvists.

Om nu någon undrar varför jag skriver så utförligt är det för mina barns skull och för en och annan lesjöforsare, som jag vet läser min blogg. Dessutom åker mamma snart hem och skriver om ett annat liv, så det är bäst att passa på medan hon skriver från Lesjöfors.

Nu är dagen snart slut och jag har fortfarande en del ogjort i mitt kök så jag avslutar för i dag. Sov Gott . Gud är god. Det kan vi lita på. Vi hörs i morgon.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar