tisdag 16 oktober 2012

Omväxling i Örebro 2012. Lesjöfors igen!


     Flexibel är ordet. Började med att bära ut grytorna med de färdiga tomatkonserverna till altan. "Förpackar" dem en annan dag. Kom ihåg att jag borde bakat en tårta i går till min vän Stefan som fyllde 49 år. Fixade till en tårta. Fick lunchbesök av Kristin. "Nästa besök" skickade återbud.När Kristin gått hem ringdes jag in till en fikastund. Tog promenad dit. Hämtades där av Stefan. Vi fikade med hallontårta hemma hos mej. En dag för sent men bättre sent än aldrig. Såg i kvällens TV att det varit bråk i Arboga. En flyktingförläggning har attackerats och skadegörelsen var stor. Flyktingarna, som placerats där av Migrationsverket, var mycket skärrade. Tre män har gripits för dådet. Vidare får vi veta att EU samtalar om att bilda en bankunion, som ska sätta regler för alla banker inom unionen. Sverige står tveksamma. Vi är ej med i "Euron" och rädsla finns att vi skattebetalare ska vara med och betala för andra länders dåliga ekonomi. England står också utanför och säger bestämt att de inte vill vara med i någon bankunion. Det ska bli toppmöte om saken.

Nu till år 1961 och de sista bitarna ur mammas dagbok.I går slutade jag lördagen den 21 januari och fortsätter nu med den 22 januari. Två möten i Saron. I kvällsmötet deltog sångerskan Margit Håkansson som var på besök. Saronförsamlingen var en sjungande församling med egna goda sångare och tog gärna emot sångarbesök "utifrån". "Ruth jobbat i affären efter mötet till klockan ett."

23 januari, måndag."Ruth har realisation i dag och det har gått bra.På kvällen hos Erik Hedlunds. Så trevligt och vackert de bor!Fått kaffe med mycket gott till det.Frukt och dricka. Sett TV. Hört många vackra sånger genom radiogrammofon och till sist sett film om julfirandet, julafton samt interiörer från olika hem i Värmland och Stockholm. Mycket roligt och trevligt."(Direkt efter mammas dagbok. Säger något om skillnaden förr och nu.)
24 Tisdag.Stickat ett par vita vantar till Ulla. Skött hushållet. Mainy i affären.Ruth till juniormöte och sedan sångövning.
25 Onsdag". Bakat bullar och småbröd. Sista dagen här.Varit hos pastorns på middag. Ruth Mainy och jag.
Elof Karlsson här i em. Linnea Östin här och sagt adjö.Det känns lite vemodigt att bryta upp men andra uppgifter väntar. Så farväl och tack för allt.20 grader kallt ute. Hu då! Men inte så mycket snö."
26 Torsdag." Ulla och jag åkt från Lesjöfors vid 12 tiden. Kom till Falköping på kvällen.
Där lämnar jag delvis mammas dagbok.Ulla stannade i Falköping hos Margot, Harry och deras två flickor.
De ville underlätta för mig nu när Georg var sjuk och låta Ulla vara hos dem en tid. Märkligt hur det var på den tiden. Man skickade iväg barnen och bytte barn med varandra för ett tag , om det var lämpligt för föräldrarna. Ingen frågade efter hur barnen mådde av detta, eller om de var roade av det.
Efter två dagar åkte mamma till Vimmerby. " Börjat jobba omedelbart. IngaMaj och jag jobbat till klockan2 i natt." Vilken mamma vi hade! I Vimmerby stannade hon till den 13 februari då IngaMaj och barnen följde med och stannade hos mamma en vecka.

Nu blev det nog lite svårt för mamma. Efter att ha varit med sina barn från julafton till den 19 februari och nu
hem till ensamheten ser jag att hon inte mådde så bra. Redan den 20 febr. står det att hon varit i Oskarshamn hos doktor Elmkvist. "Alldeles slut i mina nerver."Redan nästa dag kom Karin och Christer och stannade ett par dagar,i samband med besök hos Karins mamma.
De följande dagarna har hon besök eller är borta hos vänner så gott som varje dag. Det passade ej mamma att vara ensam. Att hon inte stannade hos sina barn längre tror jag berodde på att hon måste hem till 15 februari för då kom Sterve och deklarerade åt henne. Då lämnade man deklarationen 15 februari, sista dagen.
Hur länge Ulla var kvar i Falköping och på vilket sätt hon kom hem vet jag ej och nu är det slut med hjälpen från mammas dagböcker ett tag framöver. Men jag minns en del ändå och därom ska jag senare berätta.
Må så gott ni kan och glöm inte aftonbönen! Gud älskar att ha kontakt med oss. Sov gott! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar