fredag 26 oktober 2012

Rödvinssås och lite annat 2012.


          I morgon ska jag ha kalas. Inte släktkalas. Ska bara träffa barnen och deras familjer. De ses inte så ofta även om de flesta bor i Örebro. Emil med familj bor i Stockholm och har en sjuk liten Mary, varför Emma och pappa Emil inte kan komma. Mattias är på tjänsteresa i Mexico. Skulle ha kommit hem i dag men jobbet där pågår nu till tisdag, så därför kommer inte han. Men de övriga, ett 30tal vuxna och ett tiotal barn kommer. Minns ni berättelsen om lilla Alva, som kom från Stockholm till Småland som fosterbarn när hon var 7 år?. Mera om henne har jag lovat berätta och jag ska göra det när tiden är inne för det.Hon är alltså mormor till mina barn.

Nu ska det bjudas på lunch med ostkaka som efterrätt. Smålandsrecept som Ulla numera hanterar med den äran. Jag har bakat bullar och kakor till eftermiddagskaffet. Stekt kött som jag skivat och så var det bara att göra sås i kväll. Det visade sig inte vara "bara". Jag hade gjort god sås på vanligt sätt och nu tänkte jag förgylla den med lite Rödvin, som jag köpte på min Rhodosresa. Min väninna och jag tyckte det skulle vara bra att ha en flaska Rödvin hemma för att använda till sås, Så jag köpte två flaskor. Eftersom jag aldrig gillat vin så stod jag där i affären och tittade på flaskorna när en dam dök upp och gav mig ett råd om en bra sort.Själv hade jag ingen aning. Vinet var det nog inget fel på men att få ur korken blev ett stort problem. Jag försökte med två olika öppnare innan jag började skära i korken med en kniv. När vi gifte oss fick vi av min bror en del köksgrejor,. bl. a. en rejäl korkskruv. Kunde inte hitta den. När jag var nästan färdig att ge upp sa jag till Gud:" Men hjälp mig! Nu när jag äntligen har en flaska vin i huset så har jag ingen tillräckligt stor korkskruv." Som vanligt fick jag hjälp, när jag vid ännu en titt i lådan ser en jättegammal fällkniv med tillhörande rejäl korkskruv.Så fick jag, efter denna tidsspillan, upp korken och hällde  en skvätt i såsen. Smakade. Hällde i mer.Smakade igen. Neej, inte ett dugg godare än Rödvinspulversåsen jag brukar använda. Drack ett glas av vinet men inte var det gott. Jag fick kanske ingen bra sort. När jag tittade i kokboken såg jag att jag skulle gjort annorlunda från grunden. Nästa gång blir det pulversås. Eftersom jag har lågt blodvärde kanske jag kan dricka upp det som är kvar innan det blir förstört, även om jag lindat plast runt flaskhalsen. Jag hällde i svart vinbärssaft i såsen och avslutade dagen med ett glas av samma vara att avsluta dagen med.


Ack så lång tid detta tog men jag är glad att jag hittade fällkniven med korkskruven. Det är bra att ha en vän som hjälper när man ber om hjälp. Nu tackar jag Gud för dagen som gått och tror att vi får en fin dag i morgon. Är så roligt att träffa hela familjen någon gång emellanåt. Nu ska jag sova. Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar