tisdag 30 oktober 2012

Lite av varje. Tisdag 2012.

Tänka sig, 2 plusgrader i dag. Nu kan jag plocka in äpplena, Ingrid Marie, som hänger så vackert i trädet. Ett par tre frostnätter klarar de men man får vänta tills det blir milt för att plocka dem.
Frukost med blåbär, mjölk, flingor, ägg och så en smörgås till kaffet. Blodtrycksmedicinen intagen. Samtalat med Gud. Talat med ett av mina barn. Ringt USÖ, Skatteverket,Landsarkivet i Uppsala för att få ett intyg som säger att jag var gift med min man.För att senare skriva ett brev och skicka detta tillsammans med intyget till Thoraxkliniken på USÖ och då förhoppningsvis få Georgs journaler från tiden 28juni till 15 juli 1961. Jag minns vad Georg berättade men om det går att få veta från USÖ så vill jag gärna det.


På TV får vi höra om stormen Sandy som härjar på USAs ostkust. Redan har 13 personer omkommit av fallande träd. Ett sjukhus på Manhattan måste stängas och patienterna flyttas på grund av att reservaggregatet inte fungerade. Stormstyrka 36 m /sek. 370000 personer i New York beordrade att flytta. 4 miljoner hushåll strömlösa. Alla beordras att ta sig så långt upp i skyskraporna som möjligt. Flyg till och från NewYorkoch Washington inställda. Stora skyfall också i Argentina. Arma värld!
Vidare berättades att Frälsningsarme´n är på väg att dö ut. Får väl se! Allt har sin tid!

Själv har jag ägnat en del tid åt att läsa mors dagbok från 1961. Jag upphör aldrig att förvånas över hur hon orkade och trivdes med att ständigt "vara i farten". Eftersom jag inte ska skriva om Georg i dag så ska jag ge lite smakprov på det liv hon levde så ni som ej har tillgång till hennes dagböcker får lite vetskap om livet i Högskulla sommaren 1961. Hon skriver om det som hänt dag för dag men inget därutöver. Ingenting om barnbarnsfödslar, födelsedagar, när vi barn har bytt boplatser osv.

1961, måndag 12 juni!"Många järn i elden. Gått upp en kvart över fyra. Till sjön för att skura mattor vid 5-tiden.Städat källaren, skurat trappan i farstun, hängt upp nya gardiner. Sommargästerna Almqvist från Nässjö kommit i em.
Juni 13.På fm uträttat ingenting!Skickat paket till Stina. Hälsat på i Mederhult. Hos Anna i Jakobsberg på hemvägen. Rensat jordgubbslandet till halv tio.
Juni 15. IngaMaj och Sune kommit med barnen .
Juni 18. Sune hämtat IngaMaj.
Juni 22.Bakat småbröd. Anna i Jakobsberg kommit för att ta hand om barnen medan jag säljer karameller på torget i em. På kvällen bjudit Greta och Ture på våfflor.
Juni 27." Norgefrämmande." Nu skriver jag utan att direktcitera ur mors dagbok. Jag har tidigare berättat om hur vi under kriget i början av 40-talet fick kontakt med pappas ingifta moster Ingeborg i Norge och hennes dotter Unni, vars pappa, (min pappas morbror) dog när
hon var två år, Unnis man Finn och deras två barn Frank och Ingelin. Både vi syskon och mamma hade varit hos dem i Norge och hälsat på. Moster Ingeborg och Frank, 5 år, var en tid hos mamma och pappa år 1946, året efter krigsslutet.Nu blev det kärt återseende. De stannade till 5 juli då de kom till oss i Lesjöfors. Georg låg då på Thoraxkliniken i Örebro och väntade på operation. Barnen och jag tog den tid vi kunde för att vara tillsammans med våra kära släktingar. Den 7 juli, dagen före Georgs operation, åkte de hem till Norge.Under tiden de var hos mamma hälsade de också på hos IngaMaj och Sune och övrig släkt.
Juli 10." Varit till doktorn i Västervik med barnen. IngaMaj och Sune åkt hem igen och lämnat barnen kvar här." Varje dag har hon något för sig utöver att hon har barnen att sköta om. Medan hon säljer karameller har hon någon hemma hos barnen eller lämnar hon dem till någon på bygden. Lena var 7 och ett halvt år och Anders 6. Juli 11, 12, 13. var hon på karamellfabriken varje förmiddag.
Den 14 juli kom Karin och Herman Östell från Lesjöfors för att hälsa på hos mamma men hon var ej hemma.
Den 15 juli kom IngaMaj och Sune för att hämta sina barn och samma dag kom "fröken Gerda Larsson för att bo här några nätter", skriver mor.
Den 16 åkte IngaMaj, Sune och barnen hem.
18 juli kom Ivar, Maj och barnen från Gunnebo "och ska bo här i natt.På kvällen" påhälsning av några vänner från Köping".
Juli 19. Sålt karameller i Klintemåla hela dagen. Kom hem kl. 8.Barnvakt åt Stefan på kvällen.(sommargäst?)

Tror att jag ska ta paus här men fortsätter nog med dagboken senare.

Ha det bra! Nu ska jag jobba med något annat en stund.

(Det här är den bloggen som Jonas hjälpte till att få upp)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar