fredag 27 januari 2017

Fredag 27 januari 2017. Så kom de åter från fjärran land.

Så fort två veckor försvinner. Med flygbussen till Örebro anlände Elsemarie och Lasse i dag. Tobias hade så snyggt därhemma men dammsög för ordningens skull hela nedre våningen. Blommorna hade han vattnat varannan dag enligt order.
Jag gick dit och fick vara med på fikat, Jag fick en stor chokladkartong, örhängen och en hård liten Kakaokorv. Joo man ska riva kakao, så mycket man behöver. Kvalite'n lär vara något utöver det vanliga.
Sedan följde en rolig stund då vi på TV fick se bilder från semesterparadiset, Elsemarie berättade att när de kom dit brast hon i gråt av all naturens skönhet som överväldigade henne.

Så mycket vackert!! Jag snodde ett par bilder som jag ska visa på bloggen. De två stora fåglarna Flamingo och Påfågel har inte grannen vid sitt fågelbord så nu ska jag titta på Lasses och Elsemaries foton.
Jag minns att på den höga byrån i mitt barndomshem stod en fjäder från en påfågel i en vas. Den fick man vara rädd om när man dammade. Mamma förklarade aldrig varifrån den kom. Kanske hon i tonåren köpt den på någon marknad,?

I dag fick jag se många påfåglar och jag kan inte upphöra att beundra deras skönhet när de fäller ut alla fjädrar. Då tänker jag på Skaparen och på den dag då allt det goda, som det från början var tänkt skall återställas. O vad jag ska njuta av allt fint. Vilken mäktig Gud vi har !

Att jag inte har tränat på nästan ett par veckor känns och syns, kan jag försäkra er. Ändring till veckan!
Den här veckan pågår HINDERSMÄSSAN i vår stad. I år är det inte kallt utan alldeles perfekt väder. Mina minnen av den mässan är att det alltid varit så kallt, annars.

När vi bodde i Lesjöfors hade vi "OXHÄLJA" ( hoppas att jag minns rätt) och den tilldrog sig på hösten i Filipstad dit folket drog, man ur huse. Våra kunder i affären, den dagen, var lätt räknade.

I Borensberg hölls en likadan tillställning under namnet HUSBYFJÖLS MARKNAD. Återkom, år efter år, första helgen i september. Jag har i tidigare blogg berättat om detta.

Vi flyttade till Örebro sommaren 1965 och så klart hörde det till att gå på Hindersmässan med barnen.
Om Georg var hemma gick han med dit. Brända mandlar var stående inköp på alla dessa marknader.
Under de sex år Elsemarie ,i den omgången, bodde i Örebro tog de stora syskonen så gärna med henne till detta evenemang.
I morgon har jag ett par ärenden till stan och MÅSTE dit men kan undvika själva marknadsplatsen.

I TV talas i kväll om "FÖRINTELSEN". Det sägs att dagens ungdom har ytterst lite kunskap om vad som försiggick. Ibland tänker jag på hur fantastiskt det är att jag är så gammal så jag minns de svåra åren 1939-1945 och flera år därefter som Europa var drabbat av det andra världskriget.
SÅ tacksam för att vi undkom främmande trupper att inta vårt land. Vi led med Finland, Norge och Danmark och hjälpte så gott vi kunde. Många barn kom ensamma hit från Finland och placerades i svenska hem. Jag kan ej låta bli att fälla en tår när jag tänker på de stackars barnen, långt borta från föräldrar,med ett nytt språk ljudande omkring sig. Jag minns min vän Arja, som jag träffade på Folkhögskolan här i stan på 60-talet. Hon berättade att den första mening hon lärde sig i sitt nya svenska hem var:" Sömmen har gått upp." Många gånger berättade hon detta. Hon tog såsmåningom många poäng, när hon studerade på stadens universitet.

Nu är det dags att sova så jag säger GodNatt till er mina vänner! Sov Gott! Bed gärna för Hamed, som väntar på utvisning och som hoppas att hans aktion ska bidra till något gott för saken i framtiden och förhoppningsvis en lösning för hans egen del.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar