måndag 1 september 2014

År 1987 igen.

Mor och IngaBritta i Göteborg omkring år 1980
Året var alltså 1987.Något hände varje dag under mars månad efter födelsedagsfesten. Mamma blev kvar till 11 april, då Stina hämtade henne. Mamma blev änka tidigt och det hörde till att hon varje vinter vistades en tid hos sina barn. Det var alltid lika roligt att ta emot mormor. Så länge hon orkade , och det var verkligen länge, så hjälpte hon till med så mycket och det blev en stor saknad när hon reste hem. Mamma var med på allt vi hittade på, som att gå ut och handla, hälsa på vänner, spela Fia, gå på möten i kyrkan.Att se Emil i Lönneberga och Saltkråkan på TV, ej att förglömma. Jag blir så tacksam när jag tänker på mamma, med en kärlekslös, otrygg barndom,ensam i livet. En mamma, som räckte till för alla. Barn, barnbarn, barnbarnsbarn och så alla vänner och bekanta.  Det fanns en plats i hennes hjärta för alla!

Dagarna gick med besök av barn och barnbarn, gamla vänner och nya vänner. Jag fanns tillhands som barnvakt nu och då.Vid den här tiden hade vi 11 barnbarn.
I dagboken för 14 april står det att jag tog Magnus med till Stockholm där vi gick på stan innan vi åkte till Danderyds sjukhus där Ingeborg, låg sjuk. Jag har tidigare berättat om när hon, som farfars sista hustru kom in i familjen Landh.
Påskafton18 april fyllde Mikael 15 år. Av oss fick han lås till sin moped!  Kusiner med föräldrar med på festen . Påsksupe'där, alla tillsammans.

Den 20 april åkte Sven till England med ÖMs predikantkör, som dess pianist. 26 april hade Musikhögskolans avgångsklass konsert i Sörbykyrkan då Georg och jag förstås var med och lyssnade.Det hade blivit en och annan konsert genom åren med både Sven och Elsemarie.
29 april kom Sven hem från England. Ett bröllop den 25 missade han.

Den 4 maj åkte de jämnåriga kusinerna Jonas och Bernard med mig till Högskulla med tåg från Örebro.
Lyckan var fullkomlig! I Nässjö åts matsäcken medan de ivrigt väntade på att få göra sin första resa med en rälsbuss. De fick stå framme hos lokföraren. Stor glädje!
Att följa med Stina till Mederhult och hämta "ostkakemjölk" på bondgården var också en upplevelse.
Mor Alvas födelsedag nalkades och i god tid bakades det och Stina gjorde ostkaka att förvara i frysen, liksom alla kakor,som traditionsenligt skulle finnas denna mammas stora dag i vårens tid.

Pojkarna sysslade mycket med att se till så elden i spisen hölls vid liv. De bar ved och såg till så den brann upp fortast möjligt. Det här var intressant för ett par 7åringar.
Den 9 maj åkte vi hem. Pojkarna hela tiden hos lokföraren fram till Nässjö där det blev byte till vanligt tåg. Pojkarna fick "tuta" ibland, vilken lycka!

Så var det dags för mammas dag den 16 maj. Som vanligt var alla syskonen hemma hos mamma den dagen. Ska nämna att då vi tidigare var hemma och förberedde för födelsedagen så kom en dag ett telefonsamtal från Vidor i Göteborg, då han berättade att IngaBritta åter lagts in på Sahlgrenska sjukhuset, mycket dålig. Vidor och hon kunde dock komma till födelsedagen."IngaBritta mager och svag", står det i min dagbok.
IngaMaj med ett barnbarn åkte med mig till Figeholm i en usel bil. Georg kom med tåg från Stockholm.
Den 18 maj var vi hemma igen och grattade Bernard med den sedvanliga 7årspresenten, ett armbandsur.
Den 23 maj åkte Georg till Jordanien och samma dag åkte IngaMaj och jag till bror och svägerska i Södertälje i en nyreparerad bil verkar det som...
Den 27 maj åkte Elsemarie och jag till Göteborg. IngaBritta var nu inlagd på Mölndals lasarett där vi hälsade på hos henne.  Den 31 maj kom hon hem igen och samma dag åkte Elsemarie och jag till Örebro. Hos Alexis hade vi köpt klänningar. För min del ett "tidlöst köp." En klänning lika fin i dag som då och fortfarande i användning vintertid.

Det här var inte ett roligt inlägg. Men viktigt. Tyvärr kommer nästa att bli ett steg värre.

Men nu säger jag GodNatt och ser fram emot att få somna tidigt i kväll. Jag behöver det för i morgon väntar tandläkarbesök.Gillar't? Nej!
" Jag lyfter ögat mot Himmelen och knäpper hop mina händer, till dig o Gud,som är barnens vän, min håg och tanke jag vänder! Sov Gott!

1 kommentar:

  1. Angående din mormor: Jag intresserar mig för Nämdö och ser i Svenska Dagbladet 1905 10 13 att Alva Nordberg rannsakas för vanvård av barn på Nämdö. Kan det stämma? På Nämdö finns vid denna tid en folkskollärare som heter C E Nordberg, som dock drunknade i augusti månad samma år. Kan de två vara släkt?
    Tacksam för svar
    Kalle Kjellman
    kalle@kjellman.nu

    SvaraRadera