lördag 21 januari 2012

Söndagsbestyr och frid.

Ja så var missödet där. Just när jag hade skrivit en lång bit om söndagsfrid så hände något och nu får jag ej tag på det jag skrev. Linn är i Växjö och i kväll på fest så jag kan ej få hennes hjälp just nu. Ville bara tala om det så ni vet.Jag hade skrivit om hur allt förbereddes så att söndagen blev den vilodag som man såg fram emot. Alla affärer stängda. Hemma hos oss bakades brödet, bullar, matbröd och kakor (stjärnor,drömmar o mandelformar)på fredagen. Sparades i stora burkar och räckte till nästa fredag.
Som nygift skrev jag hem till mamma och bad om recept på stjärnorna. Jag fick svar: "Jag tar en klick smör och rör det med lite socker och en äggula. Så tar jag mjöl som jag tycker. Jaha. Jag bakade inga stjärnor.
Städningen var just avslutad när vi kom från skolan kl 12 på lördagen. Då började helgen liksom...

Söndagsmorgon kom finkläderna fram och vi gick till söndagsskolan. Gjorde alla barn på den tiden. Pappa och en annan farbror var lärare, undervisade,ställde frågor, förhörde minnesversen. Så bra det var med söndagsskolan!Så mycket vi lärde oss!
På lördagsem hade mamma varit till charkuteriaffären och handlat köttet till söndagens middag. Köttbullar gjordes av köttfärs som pr kg kostade 1.80. Vi köpte för 1 krona.. Då fick vi bra mycket mer än ½ kg. Kalopskött fick vi också till söndagsmiddag ibland. Och vilket kött! Av allra bästa sort!

Söndagens em skrev mamma brev eller läste. Pappa satt på en stol i finrummet och sjöng den ena sången efter den andra ur "Andliga sånger",boken. Jag läste eller träffade min kompis. Många människor från samhället tog en söndagspromenad till Breviksberget varifrån man såg "Blå Jungfrun" och båtar och holmar. Annars hälsade man på hos släkt och vänner.Eller bjöd hem en familj. Det var alltid roligt.
Ingen snickrade på sitt hus en söndag. Jo det finns ett hus i samhället som kallades "söndagshuset" för att ägaren delvis byggde det på söndagar. Jag tänker på det än i dag när jag är i Figeholm och passerar det huset. I stort rådde SÖNDAGSFRID: Alla såg fram emot söndagen som en skön dag då man fick göra något annat än arbeta. Tyvärr måste korna mjölkas. Något som för vår del grumlade glädjen .

Nu har jag i alla fall skrivit om söndagsfriden. Så gick det till förr.

I morgon är det söndag och av hälsoskäl kommer jag nog att hålla mig hemma
ytterligare en dag. Ha en trevlig helg ni alla!Minnesvers: " Ty så älskade Gud världen att Han utgav sin ende son för att var och en som tror på Honom skall icke förgås utan hava evigt liv.Joh ev. 3:16.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar