tisdag 24 januari 2012

Figeholm en livlig köping. i min barndom.

Lilla Figeholm med sina ca 800 innevånare ska inte glömmas Jag minns de härliga somrarna, de kalla vintrarna, särskilt i början av 1940-talet(krigsvintrarna),våren med blåsippor, vitsippor gullvivor och liljekonvaljer. Senare kom blåklockor och prästkragar. I maj fyllde mamma år och då var det alltid festligt.Jag har många gånger önskat att jag skulle ha födelsedag i maj i stället för i mars när det ofta är kallt och snöigt. Pappa fyllde också i mars.

Till mammas födelsedag skulle korkmattan i köket fernissas. Det var lite kul för då fick vi barn ligga på golvet i sängkammaren på utbredda madrasser. På morgonen blänkte köksgolvet och det luktade fernissa.

Några dagar senare firades mammas födelsedag. Hon hade bakat goda kakor och en stor tårta. Grannar och vänner kom och gratulerade och pappa och vi barn hade också små presenter. Utom när det var jämna år. Då blev det stor present från pappa och oss barn. Likaså från grannarna.

Jag vill berätta om mammas 50-årsdag på en gång så är det gjort jag hoppar tillbaka till barndomen senare. Det var år 1949. Tvillingarna var då i 20årsåldern, lillasyster 15. Min bror med fru och liten son,jag och Georg hade kommit hem för att fira mor. Uppvaktningar hela dagen. Jag minns ej om den "riktiga" bjudningen var samma dag eller senare. Men kalas blev det i alla fall. Mamma skickade på fm Georg till affären för att köpa ett antal påsar. Han tyckte det var lite märkligt men fick ju i slutändan av kalaset se meningen med dessa påsar.

Påsarna delades ut till alla och så plockade gästerna de kakor de ej ätit upp(sorterna var många) ner i påsen och tog med sig hem. Georg som var stadsbarn, hade aldrig hört talas om denna sed och blev högeligen förvånad. Berättade då och då om denna unika företeelse för våra vänner!

Jag ska tala om att det där var ingen dum grej för det hände ju att mamma och pappa var bjudna på kalas. Vi barn var hemma. Gissa om vi väntade på att få dela kakorna som de hade sparat i påsarna. Troligtvis åt de minimalt antal för att det skulle bli ett antal över till oss. Så var det säkert i många barnfamiljer på den tiden.

Men nu ska jag berätta om samhällets affärsliv. En fantastisk Charkuteriaffär med hemgjorda korvar och annat smörgåspålägg, en speceriaffär, som med tiden flyttade till andra sidan torget i ett nytt hus. En förutseende handlare!.Nu blev det en avd för specerier och diverse artiklar, en avd. för manufaktur och skor.I den affären jobbade min bror när han,som jag tidigare nämnt , kom hem med en radio som han köpt in för ca två månadslöner.

I ett annat hus vid torget bodde bagaren .Där köpte man stora limpor för 50 öre och småbröd för 2 öre st. Någon gång kunde också vi kosta på oss att handla hos bagaren.

Karamellfabriken,där senare mamma under många år kokade karameller, sålde karamellsmulor i strutar. Billigt!

Konsum låg vid ån. Där handlade vi inte mycket men där såldes mjölk och grädde på söndagsmorgnarna till dem som bodde i samhället.

En fotograf, som också sålde parfym och lite småsaker. Det fanns tre sömmerskor och åtminstone en hårfrisörska. Ett Mejeri där man gjorde ost. Bankväsendet fungerade med Göteborgsbanken och Figeholms Sparbank. Posten hade ett eget litet hus med två äldre damer so sorterade post i träfack. De tittade på en över glasögonen och sa:" Högskulla" medan de gick till fack nr två från vänster högst upp. bland facken, men inte högre än att de nådde utan pall.

Det fanns två taxi, senare tre, när handlarns ena son också startade taxirörelse.

Tre Frikyrkor med söndagsskola alla tre. Ibland kom Frälsningsarme´n från Oskarshamn och visade ljusbilder från Afrika....

Egentligen är jag inte riktigt frisk än och dessutom barnvakt åt två halvstora pojkar som väntar på att vi ska be aftonbön tillsammans så jag ber att få återkomma senare. "Gud som haver barnen kär" Tack för att Du älskar oss alla, stora och små. Godnatt alla kära bloggläsare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar