onsdag 19 april 2017

Tisdag 18 och onsdag 19 april 2017. Stockholm i mitt hjärta. I Örebro där vill jag bo.

Att få tillfälle att åka till Stockholm tillsammans med yngsta dottern är inte så dumt.
Svebus tar oss till Stockholm. Platserna längst fram. Elsemarie är van att ta med kaffe och macka på tåget varje morgon så det blev likadant denna dag. SÅ gott!

Som dotter till sin far, som i många år var reseledare, har hon planerat allt.
Fika på "VETEKATTEN" i lugn och ro.
Därifrån är det inte långt till STRINDBERGSMUSEET, och ett där inplanerat besök. Ensamma gick vi omkring där, läste, beskådade och förundrades.
Museet öppnades först 1973 och så många gånger jag har önskat komma dit men det har aldrig blivit av. Jag har ända sedan jag gick mina tre år på Folkhögskolan med rektor Stefan Falk,som med emfas förde oss in i Litteraturens värld, haft stort intresse för just August Strindberg.

Vi tog tid på oss, läste om honom och såg en film som avslutning. Jag blev något förvånad över hans intresse för sina barn. Så många brev han skrev till dem när han var på resor eller barnen var utflyttade.
Vi gick vidare och jag berättade en del minnen från mina tonår i staden. Vi gick in i en affär där jag i början av 40-talet köpte min första dräkt till Valborgsmässoafton. Grå kjol och jacka till ett pris av 45 kronor, reapris. Min lön var 50 kronor pr månad utöver mat och husrum. I en annan affär köpte jag en röd blus. Jag kände mig så fin när jag gick till kyrkan, kommande helg, där vi alltid hade ungdomskonferens 30 april och första maj.

Som alltid när jag går på Stockholms gator dyker så många minnen upp. Jag berättade och Elsemarie lyssnade tåligt. Affären på Västerlånggatan där vi för sparade 2-kronor köpte våra förlovningsringar finns inte kvar.

Vi tog taxi till slottet där brudklänningsutställningen nu pågår sista veckan.
Promenerade till Gamla Stan där vi åt på Restaurang Michelangelo.

På Sergels Torg, där det varit ett hav av blommor efter det svåra, som hände där förra veckan, var allt som vanligt. Blommorna togs bort natten mellan måndag och tisdag.
Vid Åhlens där bilen körde in till slut fanns en stor skiva, full med lappar, som folk skrivit och satt upp. Allvaret vilade ännu över platsen. SÅ ONÖDIGT att det svåra hände. Fyra personer döda och flera skadade.
I bussen hem avläste Elsemarie sin stegräknare. Vi hade promenerat fyra kilometer. Så var alltså den uteblivna träningen inget att grämas över DEN dagen !!

Jag är så glad för att jag får följa med på lite utflykter. Mina barn och deras familjer finns för mig,   trots att jag är så gammal och (hul och hattig, som Petter sjöng när han var liten, i stället för ful och fattig) Jag har glömt låten nu.
I dag är det onsdag och inget har hänt. Jo någon ringde i morse och frågade om det passade att hon kom för en fika. Utöver detta intet nytt. Telefonen tyst och lugn och jag har sovit i fåtöljen då och då.

 Jag blir alltid trött av luftombyte även om det gäller bara en enda dag.
Det är bara jag som tror detta men jag framhärdar.

Nu är det dags att sova igen fast jag tagit en och annan tupplur under dagen. Jag önskar er alla en GOD NATT och att vi alla ska sova gott.  I dag fick jag från en vän, som var med på min födelsedagsfest, två foton, som gjorde mig så glad. Så omtänksamt att skicka dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar