onsdag 26 april 2017

Onsdag 26 april 2017. Nej jag mår inte bra i dag. Gillar att jag fått så mycket hjälp!

Det började i fredags med hosta, som förvärrades under lördagen. Blev bättre i går men då började jag nysa och fick snuva. I dag är jag jättetrött och nyser ännu mer och har ännu mer snuva. Det roliga är att jag följer ett visst eget förkylningsmönster. Flera gånger har jag drabbats just i april och det tar mestadels en vecka för att bli normal igen. Bara så ni vet. Hur det brukar se ut.

Roligt att Kerstin och Ulla hade ledigt samtidigt och kom i dag för att ge mej ett handtag i vårstädningen. Vi tog tag i källaren, där många grejer förvaras. Jag har alltid skrivit ner både sådant som kan vara bra att ha kvar och så en massa onödigt, som man kan slänga utan att sakna det.

En del gamla leksaker och barnböcker ska överlämnas till Flyktingförläggningen i Björnhammar utanför Hjortkvarn. Dit gav jag i går mina två cyklar, båda tvåväxlade och flera år gamla.
Lite "småreparationer" följde med.

 Jag har ringt min syster men ej fått svar, SMSat barnbarn utan svar. Alla har så mycket att göra och jag är glad för att de har sysselsättning.
Det fina med döttrarnas vistelse här i dag var att de fixade nytt överdrag på min sköna säng. Bäddade så fint och snart går jag till vila där.

De hade med sig god mat och så roligt att få äta tillsammans! De tog gamla Året Runt och en del böcker med till "Livlinan" på hemvägen. Tro inte att det märks att en del försvunnit! De har lovat att komma tillbaka, vilket gör mig så glad! Känner bara att jag inte klarar det ensam, men de unga orkar!

För en stund sedan kom en syriansk kvinna med vinbladsdolmar till mej.  Så vänligt av henne.
Nu ska jag ta fram dagbok från år 1996 och göra slut på april.

April 17. Gick till Linn och Filip och vi gick till lekparen. När jag skulle gå hem grät Linn och ville att jag skulle stanna och lägga henne. Det var svårt att gå hem och se henne så ledsen. Men det blev ingen långvarig sorg. Linn ringde:" Blev du också ledsen, mormor?"  När hon fick veta att jag också var ledsen så kändes det tydligen bättre. Vi sa Godnatt och var glada.

April 18. Torsdag. Ingen rolig dag!
Jag gick till Holmgatan och hämtade Linn. Hon hämtades sen eftermiddag av Elsemarie.
Jag satte mig i bilen och tog en tur till "Bra och begagnat" i Marieberg. Det skulle jag inte ha gjort.
Jag var medveten om min allt försämrade syn men jag väntade felaktigt på att läkaren på "ÖGON" skulle förbjuda bilkörning.  Nu vet jag bättre. Man har själv ansvar för synen och ska inte köra bil om man inte har fullgod syn. Jag såg vid den här tiden inte alls på mitt vänstra öga och synen var nedsatt på det högra.
Nu hände sig att denna felbedömning blev anledning till att jag körde på en bil och resulterade i att min älskade bil skrotades och jag var hänvisad till buss och apostlahästarna.
Det var en stor förlust för mej. Jag älskade att köra långresor och min lilla Toyota var min vän.
Dagen efter hade jag tid hos ögonläkaren  och fick då veta mitt eget ansvar vad gäller synen.

Jag tyckte alltid att jag hade så gott om plats på höger sida och var förvånad att jag ändå hamnade alldeles intill högra väggen när jag körde in bilen i garaget. En gång körde jag så nära höger sida i Ekershallens garage att jag skrapade bort lite färg på bilen.

Mikael fyllde 24 år den dagen och jag var med och grattade honom.
På natten sov jag dåligt och var så ledsen. Nu var Toyota FLM 102 ett minne blott! Hade inte jag fått den där stroken  och om jag genast fått komma till akuten när det hände hade jag sluppit den här besvikelsen.
 När jag berättade för min nuvarande läkare om att Elsemarie direkt när det hänt ringde akuten och blev upplyst om att jag  inte behövde komma dit, att det heter  tiaatack, och går  tillbaka inom 24 timmar sa min läkare: "Så skulle vi inte göra i dag". Skönt att höra!
 Jag minns att jag natten efter händelsen sov hemma hos Elsemarie  och att jag var oerhört trött.

 Så  gick månaderna innan jag en dag långt senare höll för mitt högra öga och upptäckte hur dåligt jag såg på vänster öga. Gick till en optiker i tro att nya glasögon skulle hjälpa. Skickades till en privatläkare som gav droppar för grön starr i tre år innan jag var helt blind på ögat och i min förtvivlan ringde  Sjukhuset där det konstaterades att jag hade  gråstarr, mycket.

 Opererades och kunde se med ögat även om synen var nedsatt.  När jag i förgår var på ögonmottagningen fanns ej stroken i deras papper fast det ju var upprinnelsen till mina kontakter med ögonavdelningen.. Jag blev förvånad av att höra detta och fick då veta att jag måste ge tillåtelse för att ögonläkaren skulle få gå in för att få veta. Inte blev jag klokare av det svaret.

1996. April 20. Lördag. Elsemarie, barnen och jag åkte till Hjortkvarn och vidare till en bondgård där det fanns både höns, ankor, lamm och kor. Roligt för oss alla att se.
April 21. Söndag. 22 grader på  dagen. Vaknade klockan 7 och kände mig dämpad. Tänkte "Gud, jag vill inte ha det så här!"
Då hände sig att Linns sång som hon lärt på Citykyrkans dagis och som hon ofta sjöng, började tona inom mig.
" När jag vaknar upp på morgonen då vill jag prisa namnet Jesus! Han bär mina bördor och han ger mig allt det jag behöver."
Jag vet ej om det är exakt återgivet, men så står det i min dagbok.
Till Söndagsskolan och gudstjänst tillsammans med Linn, som sedan lämnades hem och jag åkte buss till Hovsta där jag bjöds på god middag hos Sven och Maria.

 Så var det en ny vecka i Skrankebol då Ulla fortsatte sina studier i Härnösand.
April 26. Fredag. Åkte tidigt med Lennart till stan. Svårt att lämna "mina" fina pojkar.
Till Handelsbanken och skriver på lånehandlingar. Den effektiva räntan är nu NERE i 8 %! Inte illa!
Binder på ett år.
April 28. Söndag. Barnvakt. Elsemarie  med "Svart på Vitt" ,kören till Linköping. Lasse med Risbergska på konsert på Alnängsskolan.
På kvällen får vi besök av Ulla, Lennart, Petter och Kristian.  Filip hämtar ett par plagg, går till dörren och säger " Yt,Yt . kom". Ska nog till mamma och pappa. Han sover när de kommer hem.
April. 29. Jonas kom, hade inte ätit på hela dagen i går, fick jag veta. Stackars barn!! I kväll kommer han tillbaka hit och ska sova över.

Så blev det Valborgsmässoafton! 100.000 människor samlade i Stockholm för att fira kungens födelsedag. Awad kom hit efter jobbet som slutade ½10. Kerstin och Magnus kom tidigare.
Maria förkyld och de tog det lugnt. Ulla och Lennart hade fullt hus i Skrankebol. Elsemarie och Lasse hade gäster hos sej.  Så var det slut med April månad år 1996.

Jag nyser och snuvar och känner av lite feber så nu dyker jag i sängen, nybäddad och fin.
Önskar er alla mina vänner en god och fridfull natt. Vi ber om beskydd för människorna!
SOV GOTT! GUD ÄR SÅ GOD OCH VAKAR ÖVER OSS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar