lördag 30 augusti 2014

Lördag 30 augusti 2014.Nora Marken! Vilken rolig dag det blev!

Så var det dags för "Nora Marken", den omtalade, men av mej aldrig besökta. Skulle visa sig bli en rolig upplevelse. Det roligaste med marknader är att där träffar man vänner, som man inte sett på länge!
Denna dag var inget undantag. Hämtades av Elsemarie och Tobias när "Melodikrysset" var i hamn.
Solen sken och allt bådade för en fin dag.
Att hitta parkeringsplats nära marknadsplatsen var ej lätt men vi fortsatte förbi alla som det stod"Fullt" på och se,det blev inte alls så långt att gå från denna sista parkeringsmöjlighet.

Naturligtvis har jag varit i Nora många gånger. Georg kom f.ö. ditflyttande när han var två eller tre år, i sällskap med sin far och sin två år äldre bror. Georgs mor Elsa dog då han föddes och fadern var verksam i Uddevalla Baptistförsamling, som pastor, sedan han slutat sina studier vid Örebro Missionsskola.Georg började skolan i Nora innan fadern efter några år fick tjänst som pastor i Elim i Stockholm. På något sätt är det lite speciellt att komma till Nora mot denna bakgrund.
I denna lilla stad blir man också påmind om deckarförfattaren Maria Lang (1914-1991).
Det är i den lilla staden Skoga, ett täcknamn för Nora, som de flesta morden begås.
Böckerna innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även personer i den lilla staden.
 Ett måste när man kommer till Nora, om vädret är soligt och varmt som i dag, är att besöka Strandstugan och dricka kaffe. I dag med tunnbrödsrulle.

Kunderna var många och, som jag tyckte,var allt lite dåligt förberett för en dag som denna. Långa väntetider och för få trädgårdsmöbler. Men förplägnaden var oklanderlig.
Ett par damer kom och bad om plats vid vårt bord. Jovisst gick det för sig. Vi fick veta att de var från Filipstad och Nordmark. Men ack så intressant för mej.Elsemarie var ej född då vi flyttade från Lesjöfors år 1965. Den som var från Filipstad var född och uppväxt i Lesjöfors. Nu blev det att prata om människor, levande och döda. Baron De Geer, Disponenten, "Spik-Lars", "Spalla"  och andra. Förvånansvärt många kom jag ihåg, trots att åren svunnit hän.

När jag fick veta att den andra damen kom från Nordmark började jag prata om juniorlägren som var förlagda där, om familjen Norder på vars ägor vi höll till och deras hem, som var den fasta punkten för ledarna och ungdomarna.
"Min mamma lagade mat på de där lägren", sa hon, som var från Nordmark."Mamma hette Lisa".
" Nej men är du dotter till Lisa Lööv", utbrast jag. Lisa var "en klippa", som alltid fanns till hands och stod för matlagningen i alla år. Familjen flyttade senare till Motala och när vi efter våra år 1965- 1973
haft vår hemvist i Örebro och flyttade till Borensberg med Motala i omedelbar närhet, hälsade vi ofta på hos Bengt och Lisa. De var engagerade i Baptistkyrkan där och vi hade en del gemensamma möten.

Vi var dock tvungna att vandra vidare. Årets första julklapp fick jag ta emot av Elsemarie, en Dagbok så fin, blå med mjuka pärmar. Slut med att springa runt i affärerna på nya året och höra att "tyvärr de är slutsålda."
På väg till bilen mötte vi Sven och Maria med dotter. Det blev en lång pratstund på gatan, för vi träffas inte så ofta utan att någon "är på väg" och har bråttom.
Tobias inhandlade ett par tröjor sedan han ringt för att fråga storasyster om färgval. Inget telefonsvar i dag så han fick själv avgöra. Det blev en röd och en vit.

Så hann vi med att prata en del på hemresan. Elsemarie arbetar nu som rektor på KomVux där hon har nära kontakt med invandrare och får blicka in i människors livssituation, ta kontakt med myndigheter och ställa upp för människors bästa. Med hennes ständiga glöd för "alla människors lika värde", förstår jag att hon hamnat rätt och att hon kommer att göra allt för att de ska ta in de lärdomar de erbjuds och gå vidare i det svenska samhället.

Innan jag avlämnades hade ett besök gjorts på IcaMaxi och en stor kasse med åtskilliga goda matvaror, som vanligt en del lite lyxigt, som jag inte själv skulle köpa ställdes vid min dörr.
Så tar ju bloggen slut och inget blev skrivet om 80talet. Det blir fler tillfällen!

Men vilken trevlig dag det blev! Tack Gud för solen! Det gör så mycket till trevnaden en marknadsdag, att det är fint väder.
Nu får jag se hur det blir i morgon. Kyrkobesök, eller inte. Skulle gärna gå till Betel där Kristin sjunger i kören. Annars blir det väl TV2 Gudstjänst klockan 10 och radio d:o klockan 11.00, som så ofta numera.

Önskar er alla GodNatt!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar