lördag 10 juni 2017

Torsdag 8, fredag 9, lördag 10 juni 2017. Tre intensiva dagar. Och roliga!

Nu gäller det att koncentrera sig!
Torsdagen var dagen före Tobias studentexamen. Då var jag inbjuden till hans mamma för att sitta på kökssoffan medan hon skulle arbeta i köket. Jag har nu uppnått en så aktningsvärd ålder att jag utför ett visst arbete bara genom att finnas till. Det påstås att jag överför någon sorts lugn och vilsam atmosfär medan resten av familjen utför sina sysslor.

Filip hade anlänt från Göteborg och stod till tjänst med att i affären handla en del som ännu behövdes.

För se nu skulle det bli fest! TV dundrade ut sitt budskap om dåligt väder men det hade redan beställts ett stort partytält, som levererades, uppsattes på familjens stora gräsmatta av medföljande personal.

Elsemarie tillverkade pajdeg i stor mängd. Allt enligt Kokboken, nej jag menar, datorn, som stod uppställd på köksbordet. Tvåhundra småpajer skulle det bli. Hälften med en god Köttfärsröra, hälften med Västerbottensost. Båda med äggstanning överst.

Äntligen kunde jag sitta där på soffan och göra LITE nytta. Av degen hann jag trycka ut mindre än hälften innan det upptäcktes att det gick lite långsamt, varför resten av degen betydligt snabbare trycktes i formarna av degtillverkaren. Nygräddade fraktades de till min källare där jag har en frysbox.Fick svalna och av mig senare plockas ned i frysboxen.

Etthundratrettio små matbröd tillverkades också. Jag satte mig på kökssoffan vid 13-tiden. Klockan 20.00 var allt klart.
Från min källare  hämtade Filip och Tobias det lilla kylskåpet , i vilket potatissalladen , gjord av  i ugnen rostad småpotatis med en god marinad, förvarades till nästa dag.Kylskåpet ställdes i familjens garage.
Lasse kom hem från jobbet och hade fullt upp med att fixa till det med bord och stolar i och utanför tältet.
Linn kom hem i hyrbil och hade med sig dukar, servetter, papperstallrikar, muggar, glas och bestick samt andra finesser inköpta i Ullared. Allt för  högsta möjliga trevnad. Hon skötte den delen av festförberedelserna.

Jag hade bakat fem tårtbottnar, som pojkarna hämtade hemma hos mig.
När det gäller dessa så var jag först tveksam om  jag skulle dela dem i tre bottnar, som jag brukar för plötsligt kom ett gammalt minne för mig.

Det var på den tiden när jag gick och väntade på starroperation i mina ögon.
Minns ej nu om det var Sven eller Maria som skulle fylla jämna år. Jag hade lovat göra tårtorna för att ta med till Hovsta och festen i kyrkan.
Jag grep mig verket an. Började med att dela bottnarna. Men ack! Det blev så snett. Jag grät. SÅ många tårtor jag hade gjort i min dag! Att dela bottnarna hade aldrig varit något problem.

Nu var min syn på vänster öga helt borta och nedsatt syn på höger, vilket gjorde att synen inte fungerade som den skulle. Hur jag vände och vred på bottnarna så täcktes sedan allt av garneringen och jag var, om än ledsen, ändå tillfreds med att det hela gick i lås. Många kakor hade jag också bakat men det krävde inte samma synförmåga.

Nu åter till Tobias studentfest. På torsdagskvällen när 12 kilo kött var stekt och lagd i marinad tog Elsemarie itu med garnering av tårtorna. Familjens trogna vän Lars var på plats sedan flera timmar. Han rensade 12 liter jordgubbar, som Kerstin påpassligt hade inhandlat i Kumla och kom med.

Jag mosade en del av jordgubbarna. Filip köpte ytterligare ett par liter grädde. De fem tårtorna spritsades, med sedvanlig fart och placerades på sina tårtfat i olika kylutrymmen, sedan kylskåpet i köket tömts på diverse burkar.

Fredagens morgon inleddes tidigt med party för studenterna. Vet ej var. Jag sov. Lasse var med SINA elever på SIN skola och vi möttes sedan  alla utanför Karolinska Gymnasiet där vi stod med den roliga skylten som familjen låtit göra och Tobias blev dekorerad med diverse grannlåt innan han och övriga åkte iväg på färden genom stan.
Vi hann sedan ta oss hem utan att åka samma väg som studenternas "flakbilar".
Jag skar de marinerade fileerna i bitar, vilka togs om hand för vacker uppläggning av fina  grannen Susanne, som tillsammans med Linn dukade buffebordet med så mycket gott.

Tobias kusin Kristin hade bakat ett stort antal chokladbiskvier, så läckra, som tillsammans med tårtorna och kaffe fanns på plats på altan.

Tobias hämtades,( så roligt) med Motorcykel av familjens vän Markus.
Så kom alla gäster. Mostrar, morbröder, kusiner och många. många vänner till familjen.

Det åts och dracks, pratades och kvällen avslutades med att några stannade kvar för att se fotbollsmatch på TV. Det passade bra för saken är den att Tobias fyller 18 år först i juli.  Hoppade över tvåan i lågstadiet och blev också han "yngst i klassen" och måste på grund av detta avstå kvällens gemensamma firande med övriga studenter.   Genom att flera kompisar och ett par kusiner, samtliga fotbollsintresserade, de, liksom Tobias, stannade kvar så blev det en trevlig kväll i alla fall
Jag smet iväg upp på mitt rum och somnade.

På den gata, där familjen Hallqvist bor, är alla grannar vänner och här går man in till varandra och pratar lite, lånar grejor, gläds och gråter tillsammans, hjälper varandra när det behövs.
Så där som det var hemma i byn där jag växte upp. Det är nog ej så vanligt i städer.
Vi pratade i dag om vad det kan bero på att det har blivit så "på deras gata".

 Det fanns en gång barn i samma ålder i flera familjer och en del var extra frimodiga och gick till de äldre, som inga barn hade, för att hälsa på. Sjunga lite och bli bjudna på saft och bullar.
 Linn, tre år. gick till det äldre paret ,över gatan och sa att om de skulle fråga henne om hon ville ha saft då skulle hon säga "jatack. ( För så hade ju mamma lärt henne! Hahaha!)

De flesta har också bott kvar och detta har nog gjort sitt till att sammanhållningen i området blivit stabilt och trivsamt.

I dag bars allt som lånats av grannarna tillbaka. Jag fick skjuts hem med några tårtfat och bunkar.
Filip åkte i eftermiddag med tåg till Göteborg och flyger i morgon tillsammans med sin Thea på utlandsresa till samma ö, där Linn och jag var "på semester" för några år sedan.

Jag sa, i dag återbud till en födelsedagsfest för mitt barnbarnsbarn Matilda, som fyller fjorton.Sov i fåtöljen ett par timmar. Kompensation för den tid jag låg vaken i natt. Ska fira Matilda en annan dag.
Ringde min syster IngaMaj (tyvärr telefonsvarare igen).
 Ringde min bror, Helge. Han berättade skrattande att han i går kväll somnat i fåtöljen,  Vaknade och fick bråttom . Han skulle ju till simhallen och måste iväg till bussen. Kom ner på gatan och blev något förvånad över att det var så folktomt. Tittade på klockan. Den var 23.00 så han vände hem igen och gick till sängs på riktigt för att invänta morgonen!!

Vi skrattade gott åt händelsen, konstaterande att vi  "är klara i huvudet" i alla fall. Det är vi alla fyra och det är det allra bästa tycker vi.
I morgon skulle jag ha varit på IngaMajs barnbarn Tildas prästvigning i Göteborg men fick avstå också detta evenemang, tråkigt nog, men jag måste finnas i stan måndag morgon för husförsäljning och bostadsrättsköp.Detta tillsammans med brist på ork gör att jag måste prioritera.Ska åka till Göteborg senare och stanna några dagar. Tilda har lovat ta mig med på studiebesök. Ser jag fram emot!

Nu är klockan "läggdags" för länge sedan men det blev ju tre dagar på en gång och en av dagarna var särskilt viktig. I morgon ska studenten med familj vila sej.

Nu säger jag GodNatt till er alla, mina kära vänner, och tackar Gud för hans godhet mot oss. Amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar