måndag 31 mars 2014

Måndag 31 mars 2014. Omväxling. Det blir inte alltid som jag tänkt.

Dagen började programenligt med frukost hos mej tillsammans med Linn innan hon åkte vidare till Växjö och Linne'universitetet, där de i dag skulle ha utrikesminister Carl Bildt som gästtalare så hon kunde ej stanna så länge som vi önskade. Hon sa i telefon till sin pappa att hon skulle "strunta i Bildt"men pappa, rektorn, sa bestämt att hon måste se till så hon kom till skolan, även om detta besök inte var schemalagt. Lydigt åkte hon iväg, efter att först ha skjutsat mej till träningen.
Med på resan var den lilla hunden Frank,som lekt med Isak under hemmadagarna.

Jag kom på att min väninna från tiden i Borensberg har namnsdag i dag. Hennes andra namn är Ester och vi har det där som en ploy att jag ska ringa henne på Esterdagen. Så fick vi en pratstund igen.

Isak och jag tog en promenad till min syster, som varit på sjukhuset för röntgen. Vi fikade och pratade en god stund. Efter det hade jag planerat att sortera en del papper men kom att sitta och kolla mail i datorn. Fastnade där och kom på att jag suttit alldeles för länge med att "ta bort" gamla mail, men trodde ändå att jag skulle hinna blogga. Jag är, som jag tidigare nämnt, tidsoptimist. Inte bra!

Det har sista tiden hänt en del intressant angående min mormor. Ni som följt bloggen från början minns att jag berättat om att min mormor var dömd för barnmisshandel och satt i Växjö kvinnofängelse ett par år. Hon kallades änglamakerska. Hon var inte ensam om denna titel, som i början av 1900talet förde fler fostermödrar till fängelsevistelse. Vår mormor bodde med sin familj i Stockholm, där mamma alltså bodde under sina första levnadsår. Mormors svärföräldrar bodde på Gräddö, utanför Norrtälje.
Mammas familj bodde där tidvis och det var en anmälan från en person där som gjorde att mormor greps en dag när hon tagit båten in till Stockholm. Hon häktades direkt.

För en tid sedan fick jag ett mail från en kvinna, bosatt på Gräddö, som vid besök hos en dam i 90årsåldern fått veta att det hade funnits en änglamakerska boende där.
Den besökande kvinnan som aldrig hört denna benämning, gick hem till sin dator och sökte och fick då automatiskt fram min blogg, läste och skickade mail till mej."Jag vet en del om din mormor. Vi kan väl höras."
Jag blev högst intresserad och i kväll hade jag fått nytt mail. Det finns nu ännu ett par äldre personer som känner till historien om vår mormor och som jag tillsammans med en dotter om ett par veckor ska få träffa. De hade hört av sina föräldrar och jag har nu pr telefon varit i kontakt med en av dem. Vår mamma miste kontakten med sin mor under fängelsetiden och de sågs aldrig mer.  Mamma togs om hand av Fattigvården i Stockholm och skickades som fosterbarn till Småland när hon var 7 år. Innan dess bodde hon hos en familj på Gräddö och hon ville inte flytta från dem men tvingades.
Men nu måste jag sätta punkt för i kväll och önskar er Godnatt!
 Så blev det en blogg i alla fall! Men det som jag lovat skriva om hoppar jag över i kväll också! Sorry!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar