torsdag 13 mars 2014

Torsdag 13 mars 2014.Lite gammalt också!

Gårdagen är förbi och det var ingen bra dag så därför låter jag den vara just, förbi! Amen.
I dag hade jag tid beställd hos hårfrisörskan. Nypermanentad och fin sitter jag här nu. Fotografi? Never!
Medan jag satt hos hårfrisörskan kom SMS från dotter och måg. "Dricker första kaffet i Vadstena." Husbilssemester är inte så dumt och goda bullar till första "stoppet" hade jag skickat med dem.

Är glad och tacksam att jag mår bra i dag. När vi ber till Gud händer alltid något, även om vi inte alltid får se det på en gång.
Nu ska jag berätta om ett mail som skickades till mig i november och som jag först nyligen uppmärksammade. Det var skickat från Gräddö utanför Norrtälje där min mormor och hennes man,  av vad jag kunnat se, vistades en del hos mannens föräldrar. Det var mormors svärmor som föreslog att de skulle ta emot nyfödda barn, som fosterbarn mot viss ersättning, för att hjälpa upp ekonomin.

Den som skrivit brevet till mig hade varit på besök hos en äldre kvinna, som hade berättat om att det funnits en "änglamakerska" på Gräddö , något hon hört berättas, när hon var barn.
Kvinnan som i november skrev brevet till mej, visste inte vad änglamakerska var och gick hem  och fick på datorn veta vad det innebar.Något som jag i en av mina första bloggar skrivit om. När hon fick fram ordet så kom hon automatiskt till min blogg och skrev då att "jag vet en del om din mormor. Kan vi inte höras?" Detta mail läste jag först helt nyligen och fick så kontakt med brevskrivaren.

Ulla tog för några dagar sedan fram namn på äldre personer på Gräddö. Det finns ett antal, som borde ha funnits där, som barn, 20-30 år efter den tid då mormor och även min mamma vistades där. Mormor borde då ha varit i 50årsåldern men var  omgift och bosatt i Dalarna.  Enligt obekräftade uppgifter skulle hon ha haft anställning hos Greve Levenhaupt på Grevgatan 28 i Stockholm, dit hon flyttade år 1908, samma år som hon frigavs från sitt 2½ års långa straffarbete på Växjö kvinnofängelse. På Grevgatan var hon bosatt till år 1917 enl. Stadsarkiv.

Ja, så var jag tillbaka igen i mormors och mammas värld för länge sedan. En del frågor besvarade, andra inte. Men kanske jag nu genom senaste brevkontakten får veta något ytterligare. Dessa frågor har jag sysslat med under stor del av mitt liv och är fortfarande ute och söker.
Nu ska jag i alla fall gå till nattens vila och önskar oss alla en God Natt, som vanligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar