måndag 26 december 2016

Måndag 26 december 2016. Sammanfattning om julen.

Så vaknade jag i Skrankebol, Hjortkvarn på julaftonens morgon av att Thea,7 år, kom in i mitt rum och försiktigt försökte få mig att vakna. I stället för att vakna och glatt hoppa ur sängen, vände jag  mig mot väggen och sa att jag ville sova mera. Diskret lämnade hon rummet 0ch gick nedför trappan.

Av någon anledning kom jag till besinning. Nejmen vad gjorde jag? Det var ju julaftonskaffet som väntade och Lennarts födelsedag. Ulla hade så klart skickat sitt barnbarn för att väcka mej. 
Snabbt blev jag klar och kom till kaffet vid granen i vardagsrummet. Både Kristian med fästmö Ulrika och Jonas med sin familj, fru Jenny, tvillingarna Vilma och Edvin, som fyller ett år den 28 december, Anton och Thea hade kommit hem för att fira jul och  Lennarts födelsedag

Det där med julaftonsmorgonkaffet har jag nog tidigare vidrört. Den seden fick jag och mina syskon med oss från vårt barndomshem och förmodligen hade mamma den med sig från gården där hon var piga före sitt giftermål.  Det har alltid varit viktigt . Kaffestunden förgylldes av att Jonas till eget gitarrspel sjöng "O helga natt" . Så fint att få lyssna till, i hemmamiljö denna morgon.

På förmiddagen åkte en del av familjen till en stund vid julkrubban i kyrkan. 
Efter lunchen skulle tomten komma. För Thea var det viktigt att pappa skulle vara med när tomten kom, vilket hade beaktats av farmor Ulla som hade tagit kontakt med en tomte i granngården. För att förenkla det hela (tror jag) läste pappa Jonas, medan vi väntade, upp ett SMS från Tomten, som tyvärr blivit försenad på grund av alla uppdrag så pappa Jonas föreslog att Thea och Anton skulle dela ut klapparna som låg under granen så länge.  Det gjorde de så gärna.
Plötsligt knackade det på dörren och där stod han, Tomten, med en säck innehållande några paket ytterligare. En riktig Tomte! 

Glädjen var total när Thea och Anton kollade varandras intressanta klappar.
Tvillingarna tultade omkring bland papper och snören och gladdes på sitt sätt.
 Julevangeliet, från Lukas, kapitel 2 hade Lennart läst tillsammans med oss då vi tidigare drack eftermiddagskaffe och åt födelsedagstårta.
Det är så viktigt att vi vet vad den handlar om, julhelgen. Jul och Påsk är våra absolut viktigaste högtider. Jesus kom till jorden för att rädda oss från det onda. Jag är så tacksam för att jag i unga år fick lyssna till och ta emot budskapet om Jesus, världens Frälsare.

Juldagens otta sändes i år från Nikolaikyrkan i Örebro och vi såg den på TV till morgonkaffet. 
Under dagen utökades skaran i Skrankebol då Petter och hans Jenny med barnen Alva, Viggo och Hanna kom efter att ha varit i Borås och firat julafton. Traditionsenligt åt vi Lutfisk. O så gott. (Det serverades Köttbullar och Prinskorv också).
Efterrätten bestod av en helt ljuvlig Specialglass, inköpt och sparad sedan Hjortkvarns berömda Glasscafe' höll öppet i somras. Hjortronen, som Ulla och Lennart köpt i Dalarna(?) på sin semesterresa, och sparat till juldagen, var de godaste jag någonsin ätit. Kunde jag vara annat än nöjd?

 Färdtjänst är något jag är så tacksam för.  Ett intressant Bibelsamtal pågick nästan hela vägen till Örebro.Jag var den ende passageraren och vi hann med att tala både om Gamla och Nya Testamentet. Min vän vid ratten var konfirmerad och kom ihåg en hel del. Mest från Gamla Testamentet. Om Jakob och hans söner, Mose, Egypten och alla plågor som föregick Israels barns uttåg därifrån. Nya Testamentet tycktes vara lite mindre bekant men intresset var det inget fel på, så jag föreslog  Johannesevangeliet som en god början. 
Jag fick hjälp att komma in i huset och jag var så tacksam för en intressant resa. 
Eftersom Jesus är min bäste vän så älskar jag att prata om honom. Träffar man då någon som, troende eller inte, är intresserad så blir det extra roligt.

I dag är det Annandagen och med Färdtjänst kom jag till  Mattias för att lite försenat fira honom på  födelsedagen ( fyller också på julafton!!). Vi fick Fisksoppa, så god, med gott bröd, underbar fruktsallad och god glass. Fick skjuts hem av Mattias. 

Som om det inte räckte med födelsedagar kring julhelgen så fyller  i dag Svens och Marias son Fredrik också år just i dag.  Jag får fira honom en annan dag men ringer honom i dag.
Nu är det dags att sova och det ska jag göra. NU!!
Sov Gott, mina vänner och låt er ej förskräckas av den storm som redan är på väg från Norge in över Sverige och kommer att gästa oss de närmaste dagarna om jag fattat TV rätt.
Det där med "förskräckas" sa jag nog mest med tanke på mig själv, som sedan barndomen avskyr blåsväder! Ojojoj!!! Någon snö har ej utlovats.

Jag ber om Guds Frid och somnar gott! "Herren är min Herde, mig skall intet fattas!I morgon ska jag försöka få med ett fyra år gammalt minne som FB påmint mig om i dag! 
   
  

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar