lördag 17 december 2016

Lördag 17 december 2016. Underbar JULKONSERT i Lundhagskyrkan.

Några ur kören.

Maria och Sven får en julblomma av församlingen.
Familjescen.
Välkomnades först av barnbarnsbarnet Amelie. 
Lundhagskyrkan ligger i förorten Hovsta, strax norr om Örebro. Filadelfiakyrkan i stan hade, sedan tidigare, ett kapell i Hovsta. År 1987 bildades Hovsta Fikyrkoförsamling med stöd av Filadelfia i staden. Söndagsskola, ungdomsarbete och sammankomster ingick i verksamheten.

Församlingen växte, kapellet blev för trångt. Det såldes och år 2001 kunde man i kapellets närhet, på  ny tomt inviga  Lundhagskyrkan som i dag har drygt 200 medlemmar.

Lundhagskyrkan är en del av EFK, Evangeliska Frikyrkan, som grundades år 1891, då under namnet Örebromissionen. EFK har i dag ca 300 församlingar i Sverige med drygt 30.000 medlemmar.
I Örebro finns förutom Lundhagskyrkan ytterligare fyra församlingar med sina kyrkor, samtliga delar av EFK.

När jag i dag kom in i kyrkan möttes jag av ett barnbarnsbarn i röda kläder, som sig bör i juletid. Det var den yngsta av Bernards och Lydias tre barn. Det är så roligt att ha god kontakt med de små barnen då jag har privilegiet att ha tillfälle att då och då träffa dem.

Då Georg och jag, år 1965 flyttade från Lesjöfors till Örebro med våra tre barn, Sven, Kerstin och Ulla ( fjärde barnet, Elsemarie, föddes i Örebro år 1967) förenades vi med Filadelfiaförsamlingen. Sedermera kom Sven och hans Maria, båda musiklärare, att flytta till Hovsta och har sedan under många, många år haft ansvar för sången och musiken i församlingen där. Sven spelar och Maria är körledare.

När det gäller Julkonserten så har den under alla år varit något alldeles extra.. Ibland blir man förvånad över att så många duktiga sångare och musiker har hamnat på ett och samma ställe.
Det är så roligt att se hur alla åldrar finns med och alla sångglada.
Tänk om stora församlingar i våra städer byggde ändamålsenliga kyrkor i förorter så många tillfällen att nå människor det skulle föra med sig. Och medlemmar slapp att åka in till stadens stora församling. Så tänker jag i alla fall! Jag vill dock ha sagt att jag har INTE pratat med Gud om detta så jag vet inte om han delar min åsikt och att ge sig på att bygga en församling med hus därtill och inte veta säkert att Gud sanktionerar det skulle jag aldrig rekommendera.

Mitt dilemma är, och har alltid varit, att jag ej är särskilt musikalisk och av den anledningen ger jag mig inte på att försöka beskriva denna underbara kväll. En sak som jag alltid uppskattat och som alltid präglat konserterna i Lundhagskyrkan är sångvalet. Välkända traditionella sånger, som man älskar att lyssna till i Advent och Jultid, utan omändringar i ord och melodi.
Att ett enormt arbete lagts ner för att "få till det" med att levandegöra Jesu födelse och att visa på hans uppgift för mänskligheten, undgick ingen. Allt blev en sammanhängande berättelse med prat i "familjen" om både julstädning, julgran, julklappar , julevangeliet, inramat av sång och uppvisning av dansare. Både barn, ungdomar och äldre deltog på olika sätt.

Ja hur har jag nu fått till det? Ibland när jag känner mig lite osäker angående mitt agerande när jag ger mig in i sammanhang jag egentligen inte förstår så brukar jag säga till Gud:" Om jag nu har gjort fel så rätta till det, gode Gud! I sin nåd brukar han göra det. Kanske blir det en sådan bön när jag läst vad jag skrivit. Ska skicka någon bild som jag tog med min gamla, nyreparerade iPhone, som dock inte kan mäta sig med den nyare, förstörda vad gäller bildkvalite'.

Så blev det kväll också denna härliga dag. En konsert, som denna, lyfter en för flera dagar. Härligt!
Sov Gott kära vänner!  Gud är god!
Glömde skriva att det till alla serverades glögg och pepparkakor efter konsertens avslutning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar