lördag 23 januari 2016

Lördag 23 januari 2016 Kortisblogg i kväll. Dagen bara tog slut!

En vän till Georg och mej sedan 40 år.Erik Ydreborg dog  för ett par dagar sedan. Ålder 106 år Se så fin han är!
Ofta så tänker jag i dagens början på allt jag ska göra och bestämmer ibland kvällen innan vad jag ska börja med. I dag var det "vattna krukväxter"
Kaffe med bulle är obligatoriskt det första med eller utan beslutsfattande!!
 Vattenkannan fylldes och jag började en runda. Men titta där hänger ju en kula i fönstret. Ner med den! Så blev det som så ofta en del olika saker påbörjade innan vattningen var klar. Jag skrev om den där sjukan för en tid sedan men nu har jag glömt vad den heter. Medicinen mot glömska heter Ginco Biloba. Har ej lyckats få tag på rätt sort ännu!

Min vän Stefan ringde. Han hade jobbat i Luleå i veckan och ville komma och bjuda på delikatesser, som torkat renkött, därifrån. Han skar Pitepalt i bitar, Blodpalt likaså. Stekte allt i smör Lingon, smör och som måltidsdryck mjölk kom på bordet. Jag inbjöds att äta av sådan mat som Stefan åt i sin barndom.
I min barndom åt jag Kroppkakor och Blodpalt. Också!! Jag berättade sanningsenligt sedan jag ätit en liten bit av varje att jag nog föredrar kroppkakor och blodpudding, det senare en god ersättning för blodpalt. Nog minns jag när grisen var slaktad och mamma kokade blodpalt hur gott det var men nu tager man det affären haver! Jag hade nyss ätit sen frukost så det var ej svårt att avstå delikatesserna!

Läste i tidningen att en kär vän, sedan åren då Georg var Provinssekreterare i Östgötamissionen, hade flyttat hem till Gud. Denne pastor, Erik Ydreborg, var fyllda 106 år. Han hade gott minne in i det sista. Han var Örebros äldsta invånare. Vårt arbete i Östergötland utgjordes av kontakter med församlingar och pastorer samt på sommaren lägerverksamhet på Östgötagården. Varje höst samlades alla pastorsfamiljer till en utflyktsdag innehållande någon sevärdhet, god mat och kaffe på restaurang.
Det berikade gemenskapen ytterligare.
Att komma till Erik och Eva var alltid trevligt. Erik berättade från sin ungdomstid då han var dräng och med ett klappträ fick hjälpa till med att arbeta degen i stora trätråg när det skulle bakas jullimpor.
Jag vet att Eva och han gjorde sådana limpor till varje jul. Vill minnas att det talades om att barnen, om nu vuxna, var angelägna att få just dessa jullimpor.
Erik hade 14 syskon och av dessa är en bror, Ragnar 96 kvar i livet.
Vi kom att under senare år tillhöra samma församling, Filadelfia här i Örebro.

I dag är det  23 januari och en minnesdag för mej. Georg var 17 år, jag 16 då vi blev förälskade. Det är alltså 72 år sedan. Jag älskar honom fortfarande!

Vad skulle jag då göra mer än vattna krukväxterna? Jo ta bort julsakerna, Kan meddela att adventsstakarna är borttagna. That´s all!
Måste erkänna att det är svårt att "kasta ut julen". Jag drar på det i det längsta.
Alltså  blev det, som synes, ingen kortisblogg i kväll.
Nu tackar jag Gud för all omsorg jag fått uppleva i dag. Jag tackar Gud om och om igen för att han är trofast och att hans kärlek räcker till för oss alla, En liten bön och han finns där. Men han tränger sig inte på utan respekterar vår fria vilja. Dum jag vore om jag ej accepterade hans varma kärlek och hans vilja att leda mig framåt i livets labyrinter.
GodNatt, vänner! Sov Gott!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar