fredag 1 november 2013

Omväxlande fredag 1 nov. 2013. Lite från år 1979.

Nu har jag återhämtat mig efter luftombytesproblemen efter Göteborgsresan, så jag börjar fungera normalt tror jag.
Nio grader plus är glädjande. På väg till Växjö besök av Filip, Tobias och deras föräldrar. Ulla kom och hade i dag tid att stanna länge . Hon städade skåp i köket, som nu alltså är julstädade. Skönt med lite hjälp. Vi tog en tur till stan för besök hos Telia, där de alltid har många kunder och trevlig personal. Ärendet var snart avklarat och vi hann äta lunch innan jag fick besök av ett "invandrarpar"som jag bjöd på fika. Vi fick en trevlig stund tillsammans medan Ulla fortsatte sitt jobb i köket.
Ringde min syster. Vi pratar så gott som dagligen i telefon men har ej sett varandra efter hemkomsten från Göteborg. Ska gå till henne i morgon.
 Men nu sitter jag här och vilar medan jag bloggar. Jag fick ju med posten en bok den 15 oktober och det gjorde att det automatiskt blev uppehåll vad gäller år 1979,som jag innan dess sysslade med. Jag får säkert senare tillfälle att återkomma till boken och därmed en del av mammas liv.

I februari år 1979 flyttade Sven och Maria från Grubbensgatan till Hovsta, som jag tidigare berättat.
I mina anteckningar står det också att Elsemarie fick vattkoppor. Något att minnas.
Söndagen den 18 febr. fick jag följa med Georg på en "affärsresa" till Österrike där han skulle förhandla med turistbyråer och hotell inför sommarens gruppresor.
Det var så mycket snö denna vinter och jag minns att när vi åkte genom Skåne stod det som höga murar på sidorna av vägen.
I Trelleborg bytte vi till sommardäck eftersom vinterdäck ej var tillåtna i Tyskland. Den 22 febr hade vi kommit till Oberammergau där det fanns en del att planera inför sommaren. Två dagar senare åkte vi in i Östberlin där vi skulle hälsa på en familj och lämna paket till en urmakare från vår vän Sven Sandström i Borensberg. Vid gränsen fick vi lämna kassettband och en del tidningar vill jag minnas. De lämnades sedan tillbaka när vi åter passerade gränsen. Mannen i familjen sa att "här i Östberlin går folk hem från jobbet, drar ner persiennerna och tittar på TV från Västtyskland." Jag minns att jag upplevde det som väldigt obehagligt att åka genom Östtyskland för att komma till färjan.

Så nådde vi Helsingborg och efter att ha bott på olika hotell varje natt kändes det skönt att få sova i egen säng i Borensberg, där vi hade besök av barn och barnbarn, som välkomnade oss och vi tackade Gud som varit med och bevarat oss på resan.
Den 31 mars var det dags för Georg att åka på årets första gruppresa till Israel.
Den 7 april står det att "Georg ringt från Jerusalem". Turistbyrån där var generösa nog att uppmana honom att ringa från deras kontor och de stod för kostnaden.

Jag blev förstås glad men på något sätt nervös så jag tyckte det var bra att samtalen blev korta. När jag nu tänker tillbaka på hur fantastiskt man upplevde det att kunna växla några ord trots det långa avståndet och så ser min egen mobil och vilka möjligheter vi i dag har att snabbt få kontakt så häpnar man över en så snabb utveckling. Det är ju i alla fall bara 34 år sedan. När Georg kom till Köpenhamn ringde han alltid och då kändes det mera naturligt när avståndet var kortare.

Georg hade tydligen två grupper efter varandra. Skickade tillbaka till Sverige en grupp för att ta emot en ny därifrån. Efter fyra veckor hämtade jag honom med bil i Stockholm.   
Han älskade att vara i Jerusalem och att guida grupper. Ibland tänker jag att kanske han nu i Himlen visar nyanlända omkring där. Vi vet ju inte hur det är så man kan ge fantasin fritt spelrum.
I morgon är det Allhelgonadagen då vi lite särskilt tänker på de som lämnat jordelivet. Elsemarie och jag var vid Georgs grav i går kväll med en dekoration och en lykta eftersom hon och familjen i dag åkte till Linn i Växjö.

Nu avslutar jag för i kväll och citerar inför morgondagen en liten kör som vi sjöng på Ashram i Göteborg."Din trofasta kärlek aldrig oss lämnar. Din barmhärtighet den kan aldrig ta slut. Den är ny varje morgon, ny varje morgon. Stor är Din trofasthet min Gud. Stor är Din trofasthet." Sov Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar