måndag 18 november 2013

Måndag 18 november 2013.Träning. Vidare med 1980

Temperaturen höll sig också i dag två grader på rätt sida. Fick skjuts till träningen av en av mina måndagsmatgäster. Är så glad för detta för då kommer jag iväg utan att fundera över om jag borde vänta till i morgon.
TV berättar att det i Norrland har varit väldiga stormar. Träd har blåst omkull över vägar och en del skolor är stängda. Elavbrotten beräknas kvarstå en hel vecka.

Men nu ska vi till År 1980. Den 7 juni kom Georg hem från Oberammergau och den 10 var det ny resa, som omfattade två veckor denna gång.Nu hade skolan slutat och jag kunde följa med.
Sörjer nu över att jag inte skrev ned något varje dag men jag ska innan jag avslutar för i kväll berätta något om vad dessa resor handlade om.
Oberammergau ligger i Bayern i Tyskland.
Kyrkliga spel förekom där redan före trettioåriga krigets dagar ( vi minns Gustav den andre Adolfs död 1632) År 1632 och 33 härjade pesten byn och invånarna lovade Gud att om pesten upphörde skulle de vart tionde år uppföra passionstragedien. Pesten upphörde och år 1634 uppfördes det första passionsspelet. Från år 1680 förlades spelen till jämna tioårstal, en ordning som sedan, endast i undantagsfall, brutits.
Alla medverkande är infödda amatörer men enormt skickliga. Det är väldiga förberedelser långt innan spelen ska genomföras. Jag minns att när Georg och jag var på vår "affärsresa" för Programresor ett par år tidigare och besökte byn så fanns affischer överallt, som kungjorde att från och med ett visst datum fick ej håret klippas och skägget måste växa. Naturligtvis hade jag, om det varit i dag , tagit bilder på affischerna med min iPhon, men jag tror inte att vi ens hade en kamera med oss. Vår tid var ju också  begränsad då vi skulle hinna med Österrike också den veckan och mitt i vintern var det.

Ack vad tiden går fort. Jag hade tänkt att avsluta år 1980 i kväll men nu måste jag sova så jag säger "på återseende" och intar sängen. Sov gott !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar