torsdag 29 augusti 2013

Torsdag år 2013, en bra dag. Klippstaden Petra 1977.

Det sedan gårdagen uppskjutna visiten med förmiddagskaffe hos min 97åriga väninna företogs med buss i dag.
Jag åt en mycket lätt frukost utan kaffe för jag visste att det skulle bli stor undfägnad vid framkomsten,vilket det blev.Som alltid så mycket gott, hembakat och konditoribeställt. Hon berättade att hon var så glad för att hon fått stor arbetslust. Jag dolde min smygande avundsjuka så gott jag kunde!

Bussen tog mig till Isak, som sov djupt innan jag fick liv i honom för en promenad. I samband med den tog jag en runda i trädgården,upptäckte svartvinbärsbusken, som jag uppmärksammades på då jag för en tid sedan plockade av de  röda vinbären på den busken, åtta liter. Tyvärr hade jag glömt,som ofta sker numera, vilket gjorde mig aningen förfärad då jag såg hur många bär som fallit eller torkat på busken. Skörden blev en och en halv liter i alla fall, men kunde ha blivit det tredubbla, utan missen jag gjorde. Bären tog jag med hem till mej och ska göra saft till familjen.

Nyheterna i dag berättar att den anrika Lundsbergsskolan av Skolinspektionen stängts en tid framöver på grund av saker som hänt i samband med s.k. "nollning"och att tidigare varningar ej givit önskat resultat. Svårt för de 200 eleverna att plötsligt skiljas och placeras i andra skolor. Värst för några som har sina föräldrar utomlands.
När det gäller vädret så har vi också i dag haft en underbar sommardag. Denna sommar har verkligen varit strålande alltigenom.Är så tacksam.

Nu åter till år 1977. Vi lämnade Gamla stan innanför murarna och allt nytt utanför och bussades till gränsen mot Jordanien och Amman där vi bodde åter fint på Hotell Holiday inn, samma hotell, som förut. Massor av goda maträtter på bordet där!

Så var det dags för utfärden till Klipp och Ruinstaden Petra, så oerhört vacker. På 300talet f. Kr. huvudstad i nabateernas rike och en btydande ort på den tiden. Skärningspunkt för karavanvägarna. Dess storhet blev kort och ruinerna av staden,som upptäcktes år 1812  har sedan dess varit av stort intresse.Den forna staden Petra ägde en mängd monument, kultbyggnader, teatrar, gymnasium nymfeum m.m. Klippgravarna visar en intressant förening av österländskt och västerländskt.
Att komma dit in går inte på annat sätt än att gå till fots, men eftersom det är enklare att sitta på en hästrygg. Det går åt många hästar och jag glömmer aldrig den lille mannen i trasiga skor och kläder som ledde min häst. Då och då tittade han upp på mig och sa:"Good?" "Yes, very good", svarade jag och han log belåtet.  Nu ska jag visa ett foto på Fasaden till Klippgravar i Petra, en av de märkligste ruinplatserna i världen.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar