onsdag 14 augusti 2013

När vädret bestämmer dagen. Onsdag 14 aug. 2013. lite 1977.

Daqgen började med att jag vaknade för tidigt efter en kort natt. Jag hade tid hos hårfrisörskan och gav mig iväg dit i tid. Fick två matgäster varav en var ett hungrigt barnbarn som uttryckte sin tillfredsställelse över att ha mormor boende så nära. Vi håller ihop, vi två!

Så skulle jag hämtas på eftermiddagen för blåbärsplockning. Hade väskan packad (skulle sova över natten hos dotter och måg), då jag pr telefon fick veta om åska och regn över blåbärsskogen. Bestämde mig för att i stället i det soliga Örebro ta mig till ett mindre varuhus för en del inköp. Öppnade dörren för att gå ut då jag får se ett stort mörkt moln på himlen. Bådade inte gott. Ställde undan dragkärran och drack en kopp kaffe medan jag funderade.  Gick ut i trädgården Plockade två liter svarta och två liter vita vinbär, samt lite hallon till morgondagens frukost. Nu är alla bär slut för i år. Just som jag plockat klart kom regnet. Åskan höll sig borta i dag också.

Kom in lagom till Nyheterna i TV1. Undantagstillstånd i Egypten. Stort antal döda. Det känns ännu värre när ett lands invånare slåss mot varandra. Det blev något fel på sändningen så jag måste stänga av. Lika bra var det.
Nu till år 1977. Vi hade på vår resa anlänt till Jerusalem. Både Elsemarie och jag hade ju varit där tidigare men det hjälps inte. Man kan inte få nog av den staden. De olika portarna som leder in i gamla stan, dofterna av kryddor, de små butikerna. Folk av alla slag, kartongerna med små kycklingar till salu.
Åsnorna med sina sopsäckar, souvenirbutiker, männen med stora korgar nygräddat bröd. Det är säkert tio år, om inte mer, sedan jag senast var där men jag antar att det inte är så stor skillnad i just de kvarteren jag tänker på. Utanför stadsmurarna är det något helt annat.Men inte lika intressant.

Efter frukost måndag morgon tog bussen oss upp till Oljeberget där vi, om vi ville fick rida på en kamel.Vidare besökte vi "Fader Vårkyrkan ", belägen högst upp på Oljeberget,på den plats där man tror att Jesus lärde sina lärjungar bönen "Fader Vår". På väggar där finns bönen skriven på 62 språk. Vi svenskar letade oss förstås fram till den tavla där vi kunde läsa bönen på vårt språk. Här profeterade Jesus om Jerusalems förstöring och härifrån gjorde han sin Himmelsfärd.Han ock lärjungarna var ofta där. Nästa besök var i Getsemane örtagård där Jesus kämpade sin svåra kamp och bad till Gud:"Fader,om det är möjligt så tag denna kalk ifrån mig. Ske dock icke min vilja, utan Din." Det var där han under ångest och vånda fattade det svåra beslutet att lida och dö på korset för att ta människornas alla synder på sig så att vi skulle få tillbaka gemenskapen med Gud. Jesus och hans lärjungar var ofta tillsammans i Getsemane.Där finns (eller fanns) åtta olivträd som man tror fanns där redan på Jesu tid. I den vackra kyrkan som finns där skulle just mässan börja när vi kom dit.

Vi fortsatte till Kaifas hus och till Övre salen innan det var dags för lunch på vårt hotell.
Det är inte många lediga stunder på en sådan här upplevelseresa men ack så intressant!

Men nu tänker jag sova igen lite av den sömn jag förlorade i morse. Så jag säger Godnatt och är tacksam för ännu en dag då jag har orkat med. Tänker just nu på hur Jesus öppnade vägen tillbaka till Gud och att vi åter kan få leva i Hans gemenskap. Om vi vill. Sov Gott kära bloggläsare. Vi hörs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar