lördag 3 augusti 2013

Fotboll,syskonträff,hallonplockning lördag 3 aug2013.

Foto från Kapernaum. Rester från Förbundsarken i en mycket gammal synagoga.
I mitt förra inlägg berättade jag om vår ankomst till Haifa men glömde att på vägen dit besökte vi en stad vid namn Acko, också den belägen vid Medelhavskusten.Där finns många kopparsmeder och det satte sin prägel på staden.
Där stod mycket folk på hamnpiren och vi undrade varför.Vi fick veta att dagen innan, den 21 april, självständighetsdagen, då alla var lediga, hade en turistbåt, avsedd för 26 personer, tagit ombord 56 personer och vänt runt i havet och nu låg 30 personer på sjukhus, 8 hade hittats döda och 7 saknades. Det var sorg i den lilla staden.
Från Acko åkte vi alltså till Haifa. I den staden lever judar och araber sida vid sida och allt tycks funka på ett bra sätt. Det fanns mycket av intresse att skåda i Haifa.
Jag går vidare i mina små anteckningar och där står att vi åkte till Megiddo och Salomos stallar. Där finns en liten anteckning:"Fråga Georg!" Något jag inte gjorde och därför inte kan berätta mera om




detta.
Vi åkte till "Cesarea vid havet", där vi på Amfiteatern träffade en grupp svenska resenärer från en annan resebyrå. Därifrån gick färden till Natanya Efter lite uppfräschning gick vi till synagogan. Elsemarie höll i handen en liten sten, som jag tror att hon tagit med från Haifa. Alla kvinnor samlades på läktaren och följde därifrån gudstjänsten. Så gruppen delades upp i kvinnligt och manligt. Elsemarie och jag stod längst fram på läktaren och böjde oss ut för att se bättre. Plötsligt tappade hon stenen som hon fortfarande höll i handen. Den träffade ingen människa men en man tittade genast uppåt och jag fick snabbt ner Elsemarie på golvet och vände mig  bort, sneglande mot utgången dit vi snarast förpassade oss, tacksamma att stenen inte ställt till med något värre. På hotellet väntade oss en god kycklingmiddag.
Det var helgdagsafton. Georg, Elsemarie och jag tog en tur ut på stan och hittade en trevlig uteservering där vi kunde förnöja oss i den ljumma sommarkvällen innan vi åter gick till hotellet för att sova. Vildhundarna störde sömnen denna natt. Det får bli allt för i kväll. Resan fortsätter i nästa inlägg.

Lördagen som nu avslutas har varit mycket varm, c:a 30 grader. Det hindrade inte fotbollskillarna som traditionsenligt, första helgen i augusti, spelade fotbollscup med många fotbollslag.Jag hängde  med, som jag brukar göra. En riktig folkfest är det. Cupen fortsätter i morgon men då har jag annat för mig.Jag brukar nog förresten bara vara med vid ett tillfälle, men kul är det. Träffar människor och gläds över alla föräldrar som verkligen tar sig tid med sina barn och deras intressen.
 Efter fotbollsmatchen gick jag till min syster med hallon, jordgubbar och grädde. Vi fikade tillsammans med hennes barnbarn och barnbarnsbarn  medan barnets pappa var ute och joggade i värmen.
Plockade sedan hallon innan det efterlängtade regnet föll en kort stund, dock tillräckligt för att jag skulle klara mig från att gå ut och vattna. Tack för regnet och för att jag hann plocka hallonen!

Nu är det alltså dags för sängen igen och vi ska alla sova gott under Den Högstes Beskydd. Amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar