onsdag 28 augusti 2013

Lite forntid och lite nutid 28 augusti 2013.



Jerusalems murar är många epokers verk. Sin slutgiltiga gestalt fick de under den "turkiska tiden"år 1542 e. kr.Omkrets 4 km. Genomsnittlig höjd 12 meter. Den har 8 portar.Mot norr Nya Porten, Damaskusporten och Herodesporten.Stefansporten (Lejonporten) och Gyllene Porten (igenmurad av turkarna år 1530 och fortfarande igenmurad, man tror att den kommer att öppnas den dag Jesus kommer tillbaka till vår jord) åt öster. Dyngporten och Sionsporten åt söder, Jaffaporten åt väster.

Vi besökte också Förintelsemuse'et med många, stora foton från koncentrationslägrens hemska tid.Där finns också ett stort rum med ytterst svag belysning där namnen på alla dödade judiska barn hela tiden läses upp via bandspelare. För oss äldre som var med under de där åren var allt detta en otäck påminnelse om åren 1939 till 1945.

Vi hade nu bara ett par dagar kvar på vår resa och återvände till Jordanien och dess huvudstad Amman varifrån vår hemresa skulle ske. Nu hade vi en fantastisk upplevelse kvar, nämligen besöket i den gamla klippstaden Petra. Om detta berättar jag nästa gång.

Den här dagen började med att jag efter en natt med dålig sömn, i min tankevärld, försökte få till det så att dagen skulle räcka till för allt som jag planerat. Jag hann med ett besök av en vän, träning ( efter mer än en veckas uppehåll), gå hem med Isak, bli bjuden på fika med Tobias nygräddade chokladmuffins, fixa mat till familjen, som krympt med två femtedelar, matåtgång därefter. På hemvägen handlat i närbutiken, fixat köket, kollat att den nya frysen håller rätt temperatur,burit ner saftflaskorna till matkällaren och slutligen fått denna vilopaus vid datorn. I morgon ska jag göra ett besök hos en väninna, som jag ej fick tid till i dag. Livet är härligt, mestadels!

Tack käre Gud för att Du varit med oss i dag och gjort så mycket gott, en del har vi sett, finns också mycket som Du gjort utan att vi uppmärksammat det. Tack för Din kärlek och omsorg om oss alla! Amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar