söndag 27 april 2014

Söndag 27 april 2014.Oberammergau 1984.

I Lukas kap. 19 med början vers 28 läser vi om Jesu intåg i Jerusalem.
Kyrkospel uppfördes i Oberammergau långt före 30åriga krigets dagar men då pesten slog till år 1632-1633 lovade byns invånare att, om den då pågående pesten, upphörde skulle de vart tionde år uppföra passionstragedin. Pesten upphörde genast och år 1634 uppfördes det första passionsspelet. Från 1680 förlades spelen till jämna 10årstal och detta har endast i undantagsfall brutits.
Bearbetningar har skett flera gånger. År efter år samlas massor av människor från hela världen för att bese detta fantastiska spel, som pågår från morgon till kväll med tre timmars uppehåll vid lunchtid.
Då kan det hända att Aposteln Petrus eller Johannes serverar på restaurangen där man äter. Hela byn är engagerad och det är ett stort förarbete. C.a 100 roller spelas av infödda amatörer men genom tradition och grundlig förberedelse under skolad ledning når man konstnärliga resultat. I spelen medverkar c:a 800 personer, alla infödda, en orkester, omkr. 50 personer, och en stor kör.
År 1934 gavs en extra föreställning beroende på att det då var 300 år sedan första gången spelen uppfördes. Samma gällde för år 1984 då 350 år gått sedan första uppförandet.

En fantastisk upplevelse. Spelen pågår från maj till september. Georg hann se spelen många gånger, både 1980 och 1984 eftersom han åkte dit tillsammans med en grupp och vände åter med en ny. Vecka efter vecka.
Georg hann med att  få en del vänner också i Oberammergau och när spelen var slut för dagen gick vi tillsammans till en av dessa, en bildhuggare,Hans Deisenberger, där vi bjöds på förfriskningar och hade en trivsam stund. På kvällen gick vi till Wemstube med Janne ( chauffören?) Vera och Margareta. Enligt mina kortfattade anteckningar.
Dagen efter, den 16, fortsatte vi vår resa.

I dag har jag varit på 2årskalas hos Anton och träffat en del av släkten. Det är bra med födelsedagar för då träffar jag en del av min stora, älskade familj. Nu tänker jag avsluta skrivandet för i kväll och önskar oss alla god sömn i stor frid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar