måndag 21 april 2014

Annandag Påsk 21 april 2014. Lite nu och lite då.Forts 1984.

Medan jag skriver tittar jag på TV, som visar Haga slott, forntid och nutid. Får se kungens far Prins Gustav Adolf i början av 30-talet. Lite muntert att se honom med hatt och krycka. Precis dessa detaljer har etsat sig in i mitt minne från en påskafton när vår kung var nyfödd på 40talet. Gustav Adolf kom in i den färghandel på Arsenalsgatan där jag då jobbade, strax innan vi skulle stänga för dagen.
Jag var ensam i butiken, minns jag. Med hatt och krycka kom han in och frågade om vi hade äggfärger. Nej då! Kriget hade gjort att mycket, som tidigare funnits, nu var omöjligt att få tag på.
Året efter omkom han i en flygolycka, nyss fyllda 40 år. Prinsessan Sibylla blev ensam med fem barn. Den äldsta 12 år.  Det är rörande att nu på TV se "Hagasessorna" för man följde dem ju från det de föddes tills de gifte sig och gjorde, när tillfälle gavs, utflykter till Solliden med färja till Öland.
Fotografier på de vackra prinsessorna och "lillprinsen" fanns överallt på 30 och 40talet.

Men nu kom jag visst "ur spår" igen! Dagen har varit solig och varm. Jag drack eftermiddagskaffe hos min syster på hennes uteplats. Så skönt. Hon fick besök av två barnbarn med deras familjer när jag gick hem.  Min trädgårdsskötare kom för att gräva lite i trädgårdslandet och se, där fanns potatisen som ej togs upp förra året. Den som spar den har!

Men nu till år 1984 och den påbörjade resan där vi kommit till Wien i Österrike. Den 10 augusti ägnade vi oss åt att bese Wien för att nästa morgon åka vidare till Gemunden och en keramiktillverkning där. Elsemarie köpte fina temuggar, som jag ännu med förkärlek använder när jag bjuds på kaffe hos dottern.
Så var vi framme i Salzburg, denna vackra stad! Där finns så mycket att se och uppleva så man får aldrig nog.
Jag får nog avsluta för i kväll för plötsligt blev jag så sömnig. Jag måste nog sova nu. Godnatt till er alla. Sov Gott! Ser fram emot en solig dag i morgon. Sommaren ser ut att komma tidigt i år.
Till sist en liten psalmvers. " Jesus för världen givit sitt liv". Vers två:"O vilken kärlek underbar, sann!
Aldrig har någon älskat som han. Frälst genom honom, lycklig och fri, vill jag hans egen evigt nu bli."





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar