onsdag 16 april 2014

Onsdag 16 april 2014. Fortsättning ang. resan till Gräddö..

Så här några dagar efter resan till Gräddö kommer jag på att vi ju inte, till de båda männen, som hört talas om "Änlamakerskan på Gräddö"av sina föräldrar, ställde så många frågor , så vi kanske får göra om resan och då eventuellt träffa flera som " hört."

Ulla och jag åkte söndag morgon till mormors grav i Dalarna. Det var första besöket där.
Vi fortsatte mot Västerås där vi hälsade på kusinen och hennes man. Jag har varit där tidigare och vi trivs bra tillsammans. Jag har tidigare i min blogg skrivit om mormors fortsatta liv efter de 2½ år hon satt i fängelset i Växjö, dömd, icke för mord, men för misshandel av spädbarnen hon tog hand om. De var mycket små när de togs om hand och de som dog var ett par månader eller något mer.
Det fanns fler fostermödrar (änlamakerskor) vid den tiden och flera fick sitta i fängelse för vanvård av barnen, som fick för dålig mat och skötsel. Det berättas om en änglamakerska, som t.o.m. avrättades.

En månad innan frigivningen tog morfar ut skilsmässa och mormor flyttade till Grevgatan med sonen Harald.Han dog efter något år i tbc,9 år. Mamma hade då, med morfars "hjälp", överlämnats till Fattigvården, som ombesörjde flytten till fosterhemmet i Småland. Jag har kopior av mormors brev, välformulerade och med fin handstil, som skickats från fängelset till Utackorderingscentralen för att hon ville veta var mamma fanns men hon fick aldrig veta det. Man kan mellan raderna läsa om den smärta det var för henne att inte veta var dottern fanns.

Alltnog ,hon gifte sig och fick, tre år efter att hon blivit fri, en dotter och några år senare en son.
Dottern fick i sin tur en dotter och sonen fick en son.Alltså fick jag och mina syskon två kusinerpå mammas sida.
Nu åkte vi alltså på hemvägen till Västerås. Bullar och kakor som jag hade med mottogs med tacksamhet. Kusinen har dålig syn och är inte så stark. Hennes trevliga man är också sjuk och de har fullt upp med att klara av sin dag.
Det är så roligt att träffa kusinen, som har så många fina minnen av mormor. Av allt att döma så yppade mormor aldrig något om det liv hon levtinnan giftermålet med  kusinens morfar. Mormor var helnykterist men båda hennes män hade alltför stort intresse av alkohol,  Kusinen berättar om hur innerligt de älskade varandra och att mormor var arbetssam och duktig med att sy och sticka, laga mat och baka, bärplockning osv.Mannen skötte sitt jobb men drack i helgerna Han var snäll och älskade mormor mycket.
 Fantastiskt att höra kusinen berätta om mormor och se hur lika mamma och hon var i mångt och mycket. Ser också att vi efterföljare har en hel del arvsanlag. " Att göra rätt för sig" var ett uttryck vi minns från vår mamma så jag kan förstå att när mormor drabbades av skulder efter den misslyckade affären med matserveringen på Gräddö så måste hon se till så ekonomin klarades och det fick sina konsekvenser. En viss inneboende stolthet tycks också finnas i kölvattnet.

I dag har jag haft en matgäst och så tre barnbarn med sin mamma och faster på eftermiddagskaffe.
Luftombytet efter Gäddöresan fungerar som vanligt med trötthet och konstigheter. Sov gott!


Här bodde mamma hos en snäll familj sedan modern häktats.Därifrån hämtades hon, mot sin vilja, till Stockholm fvb till fosterhem i Småland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar