måndag 14 april 2014

Fredag 11 - måndag 14 april 2014.Norrtälje, Rådmansö,Gräddö.

Det är svårt att veta var jag ska börja skriva men det hela började i fredags med att jag bakade bullar och kakor för att packa in i bilen på väg till Gräddö. Jag hämtades av Ulla klockan två och färden gick mot Norrtälje där Ulla bokat in oss på ett hotell. Frukost och middag ingick så vi började med middagen för att sedan sova gott till lördagen, en dag av höga förväntningar.
En svårighet med att skriva blogg varje dag är att jag ej alltid minns vad jag berättat och inte.

Men "hur eller hur", som mamma brukade säga, så är det så att jag fått kontakt med Cajsa, boende   på Gräddö och genom henne fick jag kontakt med Arne och Kjell.
Ganska märkligt, det hela. Cajsa var på besök hos en äldre dam och fick under samtalet veta att det på Gräddö funnits en "änglamakerska". Cajsa hade ej hört uttrycket tidigare, gick hem och tog fram det på nätet och fick automatiskt upp min blogg där jag skrivit om min mormor.
Nu fick Ulla och jag träffa Cajsa och de två männen, som genom sina föräldrar hört talas om att det på ett ställe, (som hette Tavlan, tror jag) funnits en "änglamakerska" och de visste var huset en gång fanns,så vi gick dit. De hade kontaktat nuvarande markägaren, som var med och visade var huset  och  den igenlagda brunnen funnits. Rakt genom tomten hade byggts en asfalterad väg så man fick ana sig till en del. Några buskar påminde om att där en gång funnits en bostad.

Med tanke på att jag redan som 17åring, i Stockholm, gjorde mina första försök att få veta var min mormor fanns, så kändes det märkligt att stå där denna lördag, några och 100 år sedan hon en sista gång
 lämnade huset för att aldrig mer återvända dit.
Efter att ha pratat en del på plats fortsatte vi till den stuga där jag anar att vår mor bodde hos "ett gammalt snällt par",(som mamma uttryckte det) vid namn Enhörning. Det var därifrån hon hämtades till Utackorderingscentralen i Stockholm en söndagseftermiddag i augusti år 1906. Det är inte mycket från sin barndom som mamma berättat men den upplevelsen måste ha varit väldigt stark för hon berättade hur hon klamrade sig fast vid tanten och ville inte följa med mannen och damen med hästskjutsen. Hon fick inte heller ta med sig dockan, som så klart gjorde ensamheten än värre. Tre månader senare skickades hon, som fosterbarn, till Oskarshamn f.v.b. till en lantbrukarfamilj i Ström utanför Figeholm.
 
Vi åkte vidare till Rådmansö och ett Hembageri med cafe' där vi bjöd på fika och vi hann prata lite mer. När vi kom ut därifrån stod en bekant till våra nyblivna vänner där. Han är journalist och fotograf och ville ta lite bilder vid den platsen där mormor bodde, så hela sällskapet åkte dit och jag blev fotograferad på plats, så att säga. Barnbarn till änglamakerskan på Gräddö.
När vi sagt farväl till fotografen Rojne, Cajsa och Arne åkte Ulla och jag med till Kjells hus för att köpa en CD med gamla låtar från Rådmansö och en till med berättelser om gamla tider i omgivningen.
När vi svängde in på Kjells gård så fick vi se att det stod "Solviksvägen". Vi hajade till för vi hade tidigare en sommarstuga i Figeholm, som låg vid Solviksvägen.
 
Nöjda med dagen, då solen slösat med sina strålar, kom vi såsmåningom till hotellet, fick vår middag, tittade lite på TV. Om frågetecken som rätades ut denna dag  ska jag berätta i nästa inlägg.
Nu ska vi sova gott allihop. Jag har slappat i dag så jag ska se till att få lite uträttat i morgon. Tränat har jag i alla fall gjort. Nu, Gud tackar jag dig för en vilsam dag . Kom precis att tänka på en sång från 80talet." Jag vill prisa dig o Helige Fader. Du är Herre över allt. Jag min väg åt dej befallt. Jag vill prisa dig och lova ditt namn!" Den får sjunga inom mig tills jag somnar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar