måndag 6 maj 2013

Intensiv måndag 6 maj 2013.Nu blir det husflytt i Borensbaerg 1974.

Jag vaknade redan kl 6 i dag. Fick undan blomkrukor och grejor från i går innan Bernard och Lydia med sina två barn kom. Jag hade planerat enkel mat, Korv stroganoff med ris. De hade köpt grönsaker och jordgubbar och det blev en fin måltid. Kristin kom också efter jobbet och fick också lite mat.
Kerstin ringde från Skåne.Det är roligt när en mamma vet var barnen befinner sig.

För en stund sedan gick jag ner i källaren för att leta efter en Motalatidning, som skulle innehålla referat från den stora husflytten i Borensberg år 1974. Hittade den inte. Men när jag stod där med alla foton, tidningsurklipp, pärmar med brev och deltagarlistor omkring mig, fattade jag ett beslut att denna sommar ska det rensas. Det kommer att ta tid, men ska försöka lära mig att slänga på direkten utan att läsa allt. OM jag kan det borde jag ha ett antal plastsäckar att köra iväg till återvinningen i god tid före jul, om jag nu räknar med alla andra grejor som nu bara står i vägen. Eftersom jag nog ej slutar att blogga så kommer jag att berätta,pressad av det jag nyss skrivit!

Jag drar vidare i min fickalmanacka.I mitt förra inlägg berättade jag att Georg vistades i Israel från den 28 mars till den 12 april. Varför det blev så bråttom med flytten kan jag ej förstå. Varför måste det  ske just när Georg ej fanns på plats. En av våra vänner skrev ansökan till Polismyndigheten i Motala Kommun om tillstånd till bred transport. I protokoll därifrån ser jag att denna beviljades."Den skulle påbörjas den 23 april klockan 4.00.Riksväg 36 skulle avstängas för trafik under tre timmar. Skolgatan mellan väg 36 och Trädgårdsgatan skulle avstängas under fem timmar. Avstängning och dirigering av trafiken måste utföras av minst två polismän." Eftersom byggnaden skulle stå kvar på gatan medan vagnarna monterades bort så behövdes de 5 timmarna på Skolgatan.
Georg hade redan i början av året begärt byggnadslov för "nya" huset och fått detta. En byggmästare från samhället var ansvarig arbetsledare.

Byggnadsfirman hade gjort ny grund, på vilken huset efter transporten till Skolgatan skulle placeras.
Den 8 april kom alltså "flyttgubbarna" från Blekinge,den 12 april kom Georg hem från Israel och den 23 april  skulle transporten ske.
Flyttfirman påpekar i sina anvisningar att " på Husbyvägen skall tre st lyktstolpar lutas bakåt 1½ mtr i toppen.
En st trafikdelare på väg 36 borttagas. Två st. lyktstolpar på Skolgatan lutas bakåt 3 mtr i toppen.
På den ek som står mitt emot tomten måste flera kraftiga grenar kapas när byggnaden kommit fram dit.

När jag nu sitter och läser i dessa gamla papper tänker jag:" Hur kunde vi ge oss in på ett sådant företag med så mycket arbete och besvär på flera sätt?" Vilket brokigt liv vi levde!
När budet kom att det skulle börja arbetas på kåken så måste vi flytta ut. Det fanns hos Icahandlaren en liten lägenhet som vi kunde få hyra medan förarbetena på husflytten pågick. Elsemarie och jag flyttade dit.
  Där bodde vi sedan alla tre till den 17 juni då vi kunde flytta in i nybygget.

En del av grunden till huset skulle vara klar till själva flyttdagen medan resten måste göras efter flytten.
Så mycket tid Georg kunde avsätta använde han till att arbeta med detta.
Nu blev denna berättelse väldigt omfattande, men det här var en stor grej för både oss och samhället .
I nästa inlägg kommer den stora flytten! Ha det gott kära vänner! Trött tackar jag nu Gud för Hans hjälp i dag och ser fram mot en bra morgondag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar