fredag 29 mars 2013

Silence! Långfredag 2013! Sedan blir det som det blir.



När jag var barn var alla affärer stängda på Långfredagen  Biograferna likaså. Alla visste vilken dag det var, även om ej alla gick till kyrkan. Kan ej minnas att kyrkobesök, den dagen, kom in i mitt liv förrän i tonåren, då jag och mina kompisar alltid gick till kyrkan när det var gudstjänst.Det hörde till, på något sätt.

Elsemarie och jag hade pratat om att eventuellt besöka en av Svenska Kyrkans gudstjänster i dag. Vi gjorde så. Valde Olaus Petrikyrkan, vilket vi inte ångrar. Underbar körsång, något utöver det vanliga, enligt dottern, som förstår sådant lite mer än jag Jag njöt dock av den vackra sången, på mitt sätt, obildad som jag är.Såå vackert. Ingen orgel i dag. Psalmsånger och körsång, allt sjöngs A capella, om det nu blev rättstavat. Annars, sorry!

Den kvinnliga prästen höll en predikan, så enkel, så alla måste ha förstått budskapet. Själv har jag alltid älskat den där händelsen, som beskriver när draperiet i Templet rämnade uppifrån och ner i samma stund som Jesus gav upp andan.  Det plötsliga mörkret och Officerens ord, där han stod vid korset och såg Jesus dö, "Den mannen måste ha varit Guds Son!"
Nu, äntligen, var vägen till Gud öppen fullt ut. Allt det som stått i vägen var borta i och med att Jesus en gång för alla gjorde om intet skilsmässan från Gud, som kom in genom syndafallet. Just nu påminns jag om en sång, som pappa brukade sjunga,när jag var barn. " Kristus på korset vunnit, frälsning för var och en. Han uti sig förenat människa och Gud igen. Brusten är templets förlåt., vägen är öppen fri. Öppen till Nådastolen, för dig, för mig".Tänk vad de gamla sångerna sitter kvar i minnet!
 Mycket folk i kyrkan och alla gick vi fram till Korset, precis som vi gör till kistan vid jordfästningen i kyrkan. Sådan stillhet och vördnad inför Det Heliga!
Budskapet  är detsamma i alla kyrkor denna dag, men sättet att presentera det skiljer sig åt en del och jag tror att vi valde rätt kyrka denna dag!

Eftersom jag inte har skrivit på fem dagar, så är det på sin plats att säga något om vädret.Om detta kan jag säga att det är kalla nätter, ca 10 grader, och soliga, varma dagar med fem grader åt andra hållet.
Eftersom jag hade bestämt att ägna en viss tid till bloggen och den tiden nu är ute, så publicerar jag och packar i stället upp efter Parisresan, som avslutades  natten till torsdag. Jag avskyr att packa upp.Bara så ni vet! När det är klart, plus lite annat, ska jag göra ett nytt inlägg på bloggen. Till dess, ha det så bra du kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar