torsdag 14 mars 2013

Rotmos torsdag 14 mars 2013.Blåsorkester till Sverige år 1971.

         
                 Hade bjudit in min syster och hennes son Anders till lunch i dag så jag började i god tid att koka rotmos och kött därtill så att lunchen skulle vara klar och hinna ätas på den timme som stod Anders till buds.
Vi gamla pensionärer hade förstås ingen brådska utan fortsatte vår samvaro med prat om gamla tider och beskådande av gamla foton.
Senare blev jag hämtad till Jonas och Jenny som nyligen köpt villa. Den var precis så trivsam som jag tänkt mig. Särskilt förtjust blev jag över att få se järnspisen i köket.Jag hade järnspis i mitt förra hus och den och kakelugnen var svårast att skiljas från den dag jag flyttade.

Dagen började med sträng kyla men solens strålar fick upp graderna en del.Är så trött på den långa, mestadels grå vintern.
Nu förflyttar jag mig till januari år 1971 och tar mammas dagbok till hjälp för mitt minne.
Den 8 januari kom IngaBritta, efter mindre än ett år  tillbaka till Sverige, men nu av en speciell anledning. Hon kom med hela blåsorkestern från barnhemmet.Tillsammans med dem reste hon omkring till olika kyrkor där de spelade och IngaBritta berättade om nöden i Brasilien och om pojkarnas bakgrund, så folk grät och mycket pengar samlades in för pojkhemmets räkning.Missionärsparet Taranger, som en gång startade barnhemmet, som hade ett hus för flickor och ett annat för pojkar, var förmodligen med på resan till Sverige förutom andra vuxna, som behövdes för att allt skulle funka.
Blåsorkestern medverkade vid ett tillfälle på TV, i Hylands hörna, ett oerhört uppskattat program.

Den 29 januari kom mamma,Stina och Raquel till oss i Örebro och dagen efter bjöd vi alla brassarna hem till oss där de fick lite ätbart innan de begav sig till Pingstkyrkan för medverkan där. Fullsatt kyrka. Folk stod i gångarna och var de kunde få en plats om de väl kommit in. Mamma skriver att kollekten, som samlades in gick upp till 15.000 kronor. Mycket pengar på den tiden. En del av publiken hade fadderbarn på hemmet och fick nu chansen att se dem i verkligheten. Tror att deras sista framträdande i Sverige var detta i Örebro.  IngaBritta återvände glad till Porto Alegre med sina pojkar. Nu hade de fått se en stor del av Sverige. Dessutom snö och även fått åka kälke. Vilken grej!
         
 Detta år skulle fler oförutsedda saker hända men jag får spara det till nästa inlägg och säger härmed Godnatt och önskar över oss alla Guds rika välsignelse. Den mår vi bra av. Tack,Gud, för i dag! Amen!               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar