fredag 4 januari 2013

Strödda tankar i början av år 2013.

Detta blir ett litet experiment när jag för första gången skriver min blogg på min IPad! Får se hur det går.Jag trivs nog än så länge bäst med den vanliga men Paden har ju den fördelen att jag kan ta och sända foton, vilket jag skulle lära mig i eftermiddag men tyvärr missade jag att skriva ned anvisningarna på anteckningsblocket och nu är familjen på kalas så jag kan ej störa med att ringa. Går till min gamla vanliga och fortsätter där. Sedan kan jag sitta här och träna på att skicka foton utan att blanda in bloggen.
Men jag lyckades faktiskt ta en bild och skicka med på förra bloggen. Bara det att jag glömt hur jag gjorde!
Nu är jag på min vanliga dator, som jag fortfarande känner mig mest hemma med men ska nog lära mig min Ipad också för det verkar som om det är en behändig grej och jag behöver ju bara i mitt huvud ta in det som just jag har nytta av och det är i dagsläget bloggen och Facebook samt fotosidan.Förstår att det finns oändligt mycket mera för den som vill och kan.

Förkylningen vill ej släppa taget så jag kanske går till vårdcentralen nästa vecka.
På förmiddagen i dag kom Linn och Sebastian och sa adjö innan de åkte till Växjö. De var glada för att de i dagarna fått besked om att de fått en ny lägenhet. Lite dyrare än den studentbostad nära universitetet, som de nu bebor, men en helt annan standard. Balkong, Diskmaskin, Tvättmaskin mm. Jag kan förstå glädjen de känner. Gratulerar!

Ur nyhetsflödet på TV kan berättas att Göteborg från årsskiftet har, liksom tidigare Stockholm , infört trängselavgifter på bilar, som åker ut eller in i staden. Nu ska det bli renare luft i hela landet annars får vi böta stora summor till EU. Delar av Göteborg har särskilt dålig luft. Får se nu om den nya avgiften får till effekt att bilen används mindre och om luften därför blir renare. Jag begriper så lite men återger vad jag hör berättas.

Så är det väl dags att återgå till "forntiden" igen. Ska nu ge mig in på år 1965.
Stina, som varit i Figeholm över nyår,  åkte den 8 januari till Örebro där hon fått sin första tjänst som sjuksköterska. Tomt för mamma men grannarna fanns ju och de träffades så gott som dagligen , ofta på en kopp förmiddagskaffe enligt mors dagbok. Sedan fanns ju vännerna i Mederhult, dit hon hämtades ibland och fann sig väl tillrätta. Ett öppet hem där alla kände sig välkomna.

I mammas dagbok första mars står det:"20 grader kallt, gått ner till bussen (en kilometer. Ruths anm.) och sedan åkt hela dagen från klockan sju till kl. åtta på kvällen då jag mycket trött kom till Lesjöfors."
Redan nästa dag var det full fart med att baka bullar och tårta. Jag skulle fylla 38 år nästa dag. Efter uppvaktningen på morgonen åkte mamma och Georg till Örebro och mamma stannade hos Stina ett par dagar. Kom åter den 6 mars då vi tillsammans med ett par familjer åkte till Gåsborn, en gård som Brukets anställda hade tillgång till och där vi kunde åka skidor och ha en heldag tillsammans. Det ,liksom en utflykt till Sälen en söndag var årligen återkommande nöjen. Dessa utflykter kommer våra barn fortfarande ihåg med stor glädje. Vi , som hade barn i samma ålder, hade mycket trevligt tillsammans vid sådana utflykter.

Den 30 mars åkte mamma hem till sitt kära Högskulla, som hon brukade säga. Hon trivdes verkligen med att bo där.

Under åren 1950 till 1955 föddes  Sven, Kerstin, Lena,Ulla och Anders i nu nämnd ordning. Att tala om våra barn och dina barn var ingen ide´ för här blandades barnen allteftersom det passade dem och föräldrarna. Vi bodde långt ifrån varandra men träffades ändå rätt ofta vid helger, mammas födelsedag  och så sommartiden då vi, mammorna och barnen, träffades i Figeholm. Så roligt kusinerna hade. Det tillkom även andra barn och barnbarn i den lilla byn och alla lekte tillsammans och hade alltid full sysselsättning. Vi höll brevledes och pr telefon (korta samtal) kontakt och hade stort utbyte av samvaron.Bytte kläder, hjälptes åt med barnen när det behövdes och det var ju alltid spännande att få åka till kusiner , moster och morbror. Så roligt vi hade! När barnen kom i den åldern då de skulle åka på läger ordnade vi så att de i möjligaste mån fick åka tillsammans. Antingen i Småland eller Värmland.

Det var så bra att de var så nära varandra åldersmässigt. Somrarna när de lekte på berget mitt emot mammas stuga, när de inte plaskade i den närbelägna sjön. När mamma bakade surgräddskringlor till eftermiddagskaffet. Vilka minnen! Vi mammor såg också ibland till att det blev smultronmjölk till kvällsmat. En del besök ingick också i semesterfirandet hos mormor men vi klarade det galant. Mamma jobbade ganska ofta på karamellfabriken och kom ibland hem med underbara coccosbollar och tänk alla karameller, särskilt coccostopparna! Aldrig glömmer vi dem!
Nej nu tror jag att jag sitter här och alltför mycket lever mig in i gamla minnen, så nu är det bäst att sätta punkt. Utlandsresor då???? Visste vi ingenting om, men våra barn hade i alla fall roligt och för det mesta tur med vädret.
Sov gott ni som  möjligen orkat läsa så här långt.Jag säger som jag brukar, Gud är god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar