lördag 8 december 2012

Vilken dag! Sol, snö och 5 minus! Tidningen Måndagsposten år 1961.



   Ja, kan man tänka sej, vilken vacker vinterdag vi haft i dag. Jag skulle till matvaruaffären mitt på dagen och blev helt betagen. Solen sken, snön lyste vit och perfekt temperatur. Jag njöt av promenaden till "min" affär på Lövstagatan.Den är lagom stor. Jag hittar vad jag behöver och jag känner igen personalen.Lagom stort utbud har de också.
Nyheterna i dag berättar om en tyfon som dragit in över Filippinerna och som hittills tagit minst 500 människors liv. Vidare står det i tidningen om att många människor i Örebro lever i misär. Ett par makar i Kumla samlar julklappar,som på julafton ska delas ut i Nikolaikyrkans församlingshem. Skulle gärna velat vara med där men har ej tillfälle. Så mycket skulle kunna göraas men det är ej heller lätt att få veta vilka som verkligen behöver.Hoppas nu att de som behöver hjälp vågar gå dit. De flesta vill ju försöka klara sig själva och inte ta emot hjälp utifrån. Jag växte upp fattig och fick kläder från familjer i samhället.Minns hur glada vi var för den hjälpen.Men det är kanske lite annorlunda att få på det sättet och att gå till en kyrka och ta emot. Ser med intresse fram emot att få höra hur det går.

I mitt inlägg i går återgav jag ett brev som Kerstin skrev till pappa under hans långa bortavaro på sanatoriet i Arvika år 1961. Hon gick då i tredje klass. Ulla hade ännu inte börjat skolan. Läsa kunde hon men inte skriva, i alla fall inte brev, så hon ritade teckningar och skickade.

Sven gjorde en tidning som pappa fick. Jag hittade de två små arken i lådan i källaren, som jag tidigare      nämnt om.  Texten är indelad i avdelningar men nu skriver jag " rakt av".
                                  Tidningens namn: M åndags - P osten
Sid.1       En ung pojke i Falsterbo, Lasse Öst, har fotograferat Månens baksida.Han är mycket intresserad av uppfinningar. Den 27/3 1961 skickade han upp en satelit på 30 kg runt jorden. Han har fått diplom och ett pris på 1.000 kr. Han går i läroverket i Falsterbo.           Hollywood:Filmskådespelaren Gary Cooper avled på lördagen i sitt hem i Hollywood till följd av canser. Hon var vid sin bortgång 60 år.                 

Storken har kommit till Göteborg och Slottsskogen i inte mindre än tre exemplar.Varifrån och varthän vet man ingenting om.Museichefen på Naturhistoriska Dr Bengt Hubendick är glatt överraskad när MP meddelar nyheten.
                                         Köp Grundig TV 1.023 kr.
Sid.2     Måndag 18.00. Måndagsposten. In och utlandsnytt för flickor och pojkar.
Stort fyrverkeri i Stockholm. I dag har det hållits stort fyrverkeri vid slottet ty det är i dag 15 ÅR SEDAN
KRONPRINSEN FÖDDES. Mycket fest har hållits och Filipstadsvakterna marcherade genom staden och Horn Musiken spelade.
                                      KÖP SIEMENS TVÄTTMASKINOCH CENTRIFUG HOS NISSES
HUSHÅLLSHANDEL LESJÖFORS.

Sid.3. MP Forshaga. Isbjörnar har kommit till Finnskoga i Norra Värmland. De simmade i Klarälven ner till Sunne och det säjs att de har varit synliga i Forshaga också.

Ett lejon smet i går ur sin bur på Skansen.Han hoppade till Isbjörnarna och stannade där. Vid 22-tiden i går fick man tag i honom.
Skivbörsen:             1.  Pe Pe - Jörgen Ingman  2. Angeliqe - Dario Compeotto  3.Sucu Sucu - Eddie Christian. 4. Baby Sitting Boogle- Buzz Clifford. 5.Swoy - Bobby Ryddel. 6. Å Maria jag vill hem till dej - Hasse Burman. 7 Cacutto - Jan Malmsjö.8. Wooden heart - Elvis Presley. 9. Minns du den sommar - Gunnar Wiklund.  10. I will have the last dance  for you -Domito Jo.

Sid. 4. Dagens sanning.      -   En kvinna bör ha en mans lön.    -Det är lätt ordnat. De behöver bara gifta sig.
- Du är så okunnig i biologi. så du skulle inte kunna skilja på en elefant och en loppa.   - Det beror på hur fast loppan sitter.
Nu följer en stor ruta där det med särskilt stora, fina bokstäver står:     ALKOHOL ÄR ETT MISSBRUK
.En butelj och ett glas bredvid varandra , båda överkryssade. Ska tydligen ge tyngd åt påståendet.

På tisdag fyller fru Alva Kraftling 62 år.          Köp Syntem och Sniclack i Färgcentrum.

Sven visste ju hur långsamt pappa hade det så nu fick han ju lite att ta tag i. Bokstäverna är så fina. Kan ej förstå varför han inte fortsatte att träna välskrivning.

Nu tog jag ett steg tillbaka. Det var år 1963 som gällde förra bloggen så där fortsätter jag nästa gång.
Nu, Gud , tackar jag för denna underbara dag. Så får vi ta en dag, ett ögonblick i sänder tills vi nått det goda land där ingen ondska finns. Släck ljusen och sov gott!                         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar