fredag 14 december 2012

Julbaket fortsätter 2012.Mer från år 1964.


Ja det lönar sig att vara envis. Dessa små foton(som kanske blir större om man trycker på dem) är från vår fantastiska jul 1963 då IngaBritta under året kommit åter från Brasilien.Överst t.v. sitter Kerstin, Ulla, Lena(med Berit i knät), Anders och Sven. Nederst t. höger Mamma i mitten. Samtliga deltar när IngaBritta ska öppna alla små paket, som svågrarna Sune och Georg roat sig med att knyta på ett långt snöre för att skoja med henne.
Helge, Karin och Christer var inte med på julafton men kom på juldagen.

I dag är det minus 10 grader och snön ligger kvar. Löfte om mera i natt.
Jag har bakat fruktkaka, strass och kumminskorpor. Inget utöver detta. Allt går sakta numera. Men nu ska vi till år 1964 då det var liv i tanten, vill jag säga.
Det var ett år då mycket av vikt hände. Nu tar jag mors dagbok till hjälp.Om det blev många besök hos mamma ett par år efter IngaBrittas utresa, så kan jag försäkra att det blev ännu fler nu när hon kommit åter.
Hon kom hem i maj 1963 och under det år hon var hemma åkte hon i sin lilla morris omkring i landet och samlade in kläder, leksaker och pengar till pojkhemmet. Mor skriver att hon en dag var hos Erik (som grundade Erikshjälpen) och fick mycket leksaker och kläder. Allt packades i stora trälådor som sedan häåmtades av lastbilo och kördes till hamnen i Göteborg för att gå med båt till Brasilien.Övervåningen hos mamma var som ett klädmagasin men Brasilien var på den tiden ett fattigt land. Inte så i dag, tack och lov!
Den första april 1964 kom mamma till oss i Lesjöfors och blev oss till god hjälp när vi skulle flytta in i villan.
Hon skötte om hushållet så Georg och jag kunde ägna oss åt att måla och greja i villan på kvällarna. En dag tog jag ledigt ett par timmar och tog mormor och barnen med till Baptistkapellet där filmen "Barnen från Frostmofjället" visades.Här var både lokal och film tillåtna. Annars var det inte tillåtet att gå på bio utom någon enstaka gång och då inte "vad som helst". Tänk att jag fått vara med och se förändringen.
21 april kom IngaBritta och några dagar senare åkte de hem via Skövde och Vimmerby.

På mammas födelsedag den 16 maj, som var pingstafton kom alla barnen med familjer hem för att fira henne på 65årsdagen.Den 18 fyllde Ulla 10 år och hon blev "stort" uppvaktad. Dagen efter åkte vi hem.
I mammas bok läser jag om hur IngaBritt hade avskedsmöten på olika platser.
 Den 22 till 27 juni var hon i Lesjöfors för att säga adjö till oss och till alla vänner där.Familjen Engstad skickade regelbundet via församlingen i Skövde, pengar, liksom flera enskilda personer och församlingar gjorde så hon på detta sätt kunde få lön varje månad. 
Så kom den svåra dagen då IngaBritta åter skulle säga adjö till mamma.Mamma skriver:"IngaBritta åkt till Brasilien i dag.En svår och tung dag för mig. Jag har gråtit förtvvivlat. Vännerna från Mederhult varit här och tröstat mig.De stannade till kvällen."
I slutet av juli kom dagen för återresa och denna gång med flyg.IngaMaj, Stina och Georg åkte till Torslanda och vinkade av henne.


Nu hade jag faktiskt nästan lyckats med att få fotot med pojkarna och IngaBritta från "Hoppets Hem" in på bloggen men gav upp. Gör ett nytt försök på ett nytt inlägg. Nu är det sovdags igen! Vi hörs!
       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar