fredag 7 december 2012

Srålande vinterväder 2012. Lite från år 1963.


    I går berättade jag om Isak som inte var sig lik. Inte blev jag klokare på den hunden i dag heller. Han gick direkt till hundkorgen, ville inte ha varken mat eller vatten i dag heller. Konstigt!
Nyheterna meddelade i dag om stora oroligheter i Egypten, där de nyss fått ny president men att oppositionen nu vill ha bort honom. I Syrien fortsätter sittande president att hålla sig kvar vid makten och då tillåts hårda metoder. Många har dött och många flyr. Vårt land har tagit emot många flyktingar från Syrien.
Rörigt i vår värld, minst sagt. Undrar hur länge det skall dröja innan Jesus kommer tillbaka och allt åter ska bli som Gud från början tänkt.

Min vän Stefan kom och skottade snö.Det är så julfint ute så nu hoppas vi att det ska få vara så här fram till jul och en bit till. Bara inte kallare, om ni frågar mej!

Jag bad Stefan att köra hem den konstiga Isak, som fortfarande låg med huvudet nedborrat , som han gör när han skäms för att han skällt på andra hundar.Han såg så dålig ut. Just som vi skulle åka ringde telefonen. "O hello Ruth! How are you? Noah here. Are all OK with you?.
Hoppsan, inte var jag beredd på att plötsligt byta språk.Talar alltid svenska och ser inga engelsktalande filmer. Men jag gillar engelska språket även om jag hellre skriver och läser det än talar eller lyssnar till det. Jag fick prata med Noahs man Abdulla också. De ville önska mig God Jul. Jag talade om hur kallt vi har i Sverige. Oj då,i Beit Sahour har de 25 grader varmt och sol. Fast jag vet att det kan bli kallare och även regna där den här årstiden. Regn kan de f.ö. aldrig få nog av.
Så roligt det vara att få höra deras röster. Det är nog tre år sedan de var här och hälsade på, senast. Ska nu skriva också till dem. Till guiden som jag fick brev från häromdagen , har jag skrivit brev i dag.

Vi åkte hem med Isak och jag stannade kvar hos honom. Fikade och inväntade något av barnbarnen. Filip kom och nu fick jag ett par fina timmar. Vet ni hur roligt det är att prata med en nybliven myndig tonåring?
Jag tar alltid vara på sådana tillfällen. Vi hade så mysigt.
Elsemarie hade firats på skolan för sin rektorsexamen och hade rester av en tårta med sig hem.GOD var den!
Skjuts hem och nu är jag i färd med att avsluta den "attgöralista", som jag skrev i måndags. Fick lite ont i ryggen och passar då på att skriva lite.

I Örebro pågår nu en del inbrott. Fördubbling senaste året. Polisen tror att det är kriminella ligor som bryter sig in i husen, även på dagtid.De som drabbats mår mycket dåligt. Nu måste vi alla hålla ögonen öppna och snabbt ringa 112 om vi ser något misstänkt i grannskapet.

Så går vi tillbaka till 60-talet. Då var det ej lika vanligt med sådana brott även om de väl fanns då också.
Jag har ju berättat en del om det märkliga året 1961 då Georg låg sjuk i TBC. Han skrev "hemliga" brev till barnen och de skrev till honom. Min "djupdykning" i kartongen i källaren gav en del resultat, bl.a. i form av brev och jag återger här något av breven." Lesjöfors den 3/2 1961.Kära lilla pappa! Hur mår du? Själv mår jag bra.I kväll har jag badat. Sven sitter och läser. Mamma är i affären. Majny är och rullar håret. Jag sitter och skriver till dig. Det är bandy på radion.Synn att jag inte hann att säga mer än hallå sist när du ringde.Det är så skojigt att skriva till dig.Klockan är nu 5 minuter i halv 9. Du kanske tycker att det är sent. Jag har inte bakat någon kaka än för jag har inte tid. Vi har så mycket läxor. Majny sover här om nätterna. För Ulla är ju i Falköping. Nu leker Sven med en boll. Vi har skickat saker till Ulla i dag. Sven har köpt ett nytt spel som heter Bingo.Jag har rullat håret lite fram jag också. Nu är det paus i Bandyn.Det är väldigt mörkt ute.Bandyn är mellan Sverige och Canada.Jag har fått fel. Det var Hockey. Nu måste jag nog snart sluta.Det är så fint här nu när Majny har kommit. Jag lengtar så efter dig. Sven, mamma och Majny hälsar.
Många kramaroch pussar från Kerstin. Hälsa till farbrorn som fick chokladkaka!
(Kerstin var 9 år )
När Sven började i högstadiet fick han en nyutexaminerad fröken som kom från Stockholm. Mycket duktig och ambitiös. I nutid talas det en hel del om betyg och om hur barnen ska lyckas i skolan. Hittade några små brev från Svens lärare Agneta. Det finns flera. Vi hade inte tidigare fått några brev från lärare och blev mäkta imponerade. Här några exempel.Dessa brev kom med eleverna i slutna kuvert med uppmaning till föräldrarna att meddela om de fått breven och att på intet vis för eleven röja dess innehåll.
"Herr och Fru Landh! Sven är en rolig elev att få ha. Han har humor och arbetar bra.Han verkar överhuvudtaget nöjd med tillvaron." Så lämnades betyg i Geografi, Stavning, Matematik,Historia och Kristendom.
 Ett annat lyder:"Ja så är det dags för en liten rapport igen!Undrar Ni över något så ring mig! Ni är ALLTID välkomna.Jag har denna gång lämnat ganska många betygsuppgifter men det är INTE något slutgiltigt betyg.Mina muntliga betygssättningar spelar stor roll i den slutliga betygssättningen. Så bli inte ledsna om en del skrivningar är underkända.Jag är mycket tacksam om Ni tar tid med läxhjälp i det ämne just Ert barn har svårt för. Högaktningsfullt Agneta Linde"`.I ett annat brev ber hon om hjälp med bilskjuts för att barnen ska få komma till Karlstad för simning. Till Karlstad hade vi minst 10 mil." Det vore så roligt för barnen att komma iväg",skriver hon.

Jag tror det får räcka för i kväll. Ska nu göra ett definitivt slut på "attgöralistan", så jag kan skriva en ny nästa måndag. Ha en skön och fridfull kväll och var rädda om varandra! Ta vara på den tid ni har att umgås i familjen. Den tiden kan man ej få senare. Men titta på TV kan man göra sedan de flyttat hemifrån.
Gud är god.Alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar