torsdag 6 december 2012

Isak ledsen i dag och jag fick sorgebud.


      En del dagar slutar precis inte som de börjat. I dag var det bara minus 8 och en perfekt stilla vinterdag.
Isak kom och i dag var han sig ej riktigt lik. Han sov till klockan tre. Utan mat, vatten och kisspromenad. Trodde att det var för att matte varit borta några dagar men kom sedan på att det kunde vara lukten av vilt, som låg upptinat i köket. Han har tidigare visat sin avoghet mot vilt,både kött och ben och hundar har ju ett utpräglat luktsinne. Det här är bara antaganden. Vet ej säkert.
Hur som helst så kom matte förbi på hemväg från Sunne, där hon nu avslutat sin treåriga rektorsutbildning och fått den efterlängtade nålen och skriftliga bevis.Lasse var klar ett par veckor tidigare. De har gått på olika utbildningsorter. Säkert skönt för dem båda att de är klara och mycket nöjda med utbildningen.
Hon fick ett fint halssmycke av sin man. På söndag ska vi slå ihop några firanden hemma hos dem. Till detta ska jag göra smörgåstårta.

Denna dag blev en sorgens dag då jag fick veta att en god vän till Ulla och Lennart i Hjortkvarn i går hastigt dött. Denna kvinna var hela bygdens "spindel i nätet". Pensionerad lärare, pastor i baptistkyrkan, lägerchef på somrarna då ensamstående föräldrar med barn samlades till ett par veckors semester. Hon var stöttepelaren i Hembygdsföreningen,ordnade dagledigträffar, höll i trådarna för sommarcafeet i Bo gamla skola Bakade de finaste kakor till detta och mycket annat. På min familjefest nyligen hade jag genom Ulla fått en låda läckra nötformar, som denna kvinna bakat. Jag har träffat henne många gånger i Hjortkvarn och förstått vad hon betytt för bygden. Julmarknaden på lördag ställs nu in. Där skulle hon också varit med. Hon hade avslutat dagledigträffen i går, där det bjudits på julbord,varit och handlat, åkt hem,varit inne i huset. Nyckeln satt i dörren när en god vän efter flera telefonsamtal utan svar, kom dit men hon fanns ej i huset.På gården, bredvid en snöskyffel,översnöad låg hon död..Jag gråter med Ulla och Lennart och alla i Hjortkvarn.
Lennart och hon turades om att predika på de gemensamma söndagsgudstjänsterna. En son i Skåne med tre barn,som hon hade "egenveckor" för varje sommar, och som var så förtjusta i farmor. Ibland undrar man och säger:"Varför?" Men, som det heter: "Döden kan ej någon hindra. Men vackra minnen kan sorgen lindra."

Så lite man vet om dagen som kommer. Gud har dock allt under kontroll och har alltid utvägar. Nu är hon hemma hos den Gud som hon predikat om.

I kväll har jag varit i kyrkan på kurs. Vi fick jättegod sallad att börja med. Sedan föredrag och samtal under kaffepausen. Det blev trots allt en bra kväll. Det man ej kan göra något åt får man lämna åt Gud.

I dag har de på radion meddelat att utbildningsminister Björklund sagt att skollagen måste ses över" för nog måste prästen i kyrkan få berätta om varför vi firar jul." Det skulle ju enligt skolverket begränsas.
I övrigt så är det fortfarande svårt med tåg, flyg och bussförbindelser på grund av de stora snömängder som kommit över vårt land,vilket också upptog en stor del av nyhetsflödet. Får se hur det går till jul. Ska snön ligga kvar eller, som det hänt ibland, ska den smälta bort? Just nu är det sagolikt vackert ute. Så ljust det blir med så mycket snö! Skönt också att det inte är så kallt."Så går en dag än från vår tid och kommer icke mer.Och än en natt med Herrens frid till jorden sänkes ner".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar