lördag 24 november 2012

Tillbaka till 1962 och Lesjöfors.



            Har tidigare berättat om början på år 1962 då mamma var hos oss i tre veckor i januari. Sedan några dagar i Vimmerby. Läser i hennes dagbok hur hon efter hemkomsten till Högskulla varvar tiden med att väva, klippa mattrasor och ny väv igen så fort hon slutat den förra, karamellförsäljning, besöka vänner, ha gäster på mat eller kaffe. Denna lilla arbetsmyra! Stina i Jönköping, IngaBritta i Brasilien, Helge och Karin på Mörkö, jag och Georg i Värmland. Förstår att det var viktigt med vännerna. Ensam ville hon inte vara.
Det blev påsk och på påskdagen den 22 april kom Helge, Karin och Christer hem och stannade till dagen därpå då de for vidare till Hjorted. En vecka i mars hade Lena och Anders varit hos mamma en vecka.
Den 16 maj fyllde hon 63 år och alla barnen hade skickat presenter eller pengar och många vänner kom på besök.Den 22 maj skriver hon:" Slutat väva i dag. O, så skönt! Plockat undan vävstolen." Då hade hon vävt mattor på beställning åt än den ena än den andra från 5 februari då hon började.Klippt mattrasor och dessutom  ibland jobbat på karamellfabriken, sålt karameller på auktioner och marknader, deltagit i många möten i församlingen och hela tiden umgåtts med sina vänner. Jag blr lite yr av att läsa om allt! O, forna tiders kvinnor!
27 maj skriver hon:" Mors dag. Hu vilket ösregn!Jag sitter ensam hela dagen. Vilken lång och ledsam dag! Varit på möte i kväll. Tagit Ture , Greta, Alice och Kalle, med hem på kaffe. Som tur var gillade hon att läsa så söndagarna användes till detta och till brevskrivning. Att baka, sticka, väva på en söndag var otänkbart. På den tiden. I alla fall var mamma mycket noga med detta.
Den 9 juni var det pingstafton. Då kom Georg, jag och barnen på besök och stannade i två dagar. Ulla blev kvar hos mormor. Efter ett par dagar kom kusin Lena från Vimmerby också. Nu blir det roligt i Högskulla.

13 juli kom Georg och Kerstin tillsammans med Sigurd Östin och Daniel Stolpe, för att de skulle rödfärga mammas stuga.Då står det faktiskt:"Jag trött och yr i huvudet. Men allting går!"

Mamma till fabriken nästa dag men Georg fixade frukost till både barn och målare. "Duktigt gjort", skriver mor, som naturligtvis fick ta hand om övrig matlagning då hon kom från fabriken.
Målarna från Lesjöfors hann både med en dags utflykt till Öland och en fisketur med vår granne, yrkesfiskaren. När målningen var klar åkte Georg, Kerstin och gubbarna hem till Värmland men redan efter två dagar kom en familj från Finspång och hälsade på och stannade en vecka.
Den 4 aug. kom fem personer för att övernatta och dagen efter kom två familjer från Skövde för en natt vid havet. Tro inte att mamma skulle tycka annat än att det var så roligt.

Den 10 aug. kom jag och ett par dagar senare for vi till Vimmerby och lämnade Lena där och sedan hem till Lesjöfors .
Men hos mamma fortsatte det att komma gäster och mamma skriver gång på gång hur roligt och trevligt de har det.
Denna sommar var Kerstin på Fotö, hos Georgs kusin Gunbritt och hennes familj. Sven var med sin kompis Rejo och hans föräldrar till Finland, där de hälsade på släkten. Georg var säkert på läger på olika ställen och så jobbade vi förstås i affären.
Nu är klockan alldeles för mycket så jag får nog sätta på "larm" om jag skall vakna i morgon då jag skall till Nora. Ha det gott alla kära vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar