tisdag 27 november 2012

Bakat lussekatter. IngaBritta anlänt till Sverige.


             I dag kom Isak till mej så  jag fick stanna hemma.. Det regnar och är trist väder. Det tyckte Kerstin var anledning att göra ett besök hos mamma. "Tänkte att du nog behövde lite uppmuntran i detta väder", sa hon och hade mannen med sig. SÅ roligt! De gick ut på promenad med Isak medan jag fick på mig lite kläder. Ibland är det skönt att tassa omkring i morgonrock!
 Ytterligare ett par besök hanns med på förmiddagen. Fick hjälp med att ta ner adventsljusstakarna från vinden.
Jag gjorde deg till lussekatter och bakade ett 50-tal sådana. Isak fick några med sig hem när han hämtades av matte.
Tack vare att jag fick veta om Lesjöforssidan på Facebook i går, fick jag i dag en ny vän på FB.
Catharina var 3 år då vi flyttade från Lfs. Nyss fyllde hon 50 år och på denna långa tid tror jag att vi bara träffats en gång. Gillar FB!

I början av år 1963 åkte mamma hem efter sin långa vistelse hos oss. Vi hade haft julbjudningar och varit bjudna till många och mamma tyckte det var roligt att vara med. Julgransplundring hade vi förstås, som vanligt. Det handlade om lekar, godis, saft, kakor och gottepåsar.
Det blev tomt efter mamma. Hon hade skött om hushållsarbetet, lagat strumpor, stickat vantar och sockar.

I hennes dagbok ser jag att den 19 febr kom Karin, Helge och Christer hem och stannade ett par dagar. Efter det åkte mamma till Vimmerby,fick lift med dem till Tuna, där hon hämtades av Sune.Hon stannade till den 2 mars då hon tog Anders och Lena med sig hem. De stannade till 8 mars då de hämtades av föräldrarna.

Så kom maj månad och den 22 blev en stor dag för oss alla.Från Vimmerby kom Sune, IngaMaj, barnen och mamma. Från Värmland kom vår familj. Vi hade alla under natten tagit oss till Göteborg för att möta "moster Britta". Klockan 6 kom IngaBritta med båten Guayana från Brasilien. Glädjen var stor när vi efter mer än 5 år sågs igen. Vi fikade i hennes rymliga hytt, något fantastiskt tyckte barnen. Tullen kollade så hon inte hade något otillåtet i packningen och det tog en god stund innan vi kunde börja färden mot Jönköping.  Där hälsade vi på hos Stina, som gick sin sjuksköterskeutbildning där.     
 Vi var där några timmar och fortsatte sedan till Vimmerby där vi åt middag hos IngaMaj och Sune. Till Högskulla kom vi vid 22-tiden på kvällen.
Nästa dag skriver mamma att vi "haft familjefest i dag" och det var så rätt. O vad vi gladdes! Det är kanske svårt för den som i dag är ung och van vid mobiltelefoner, TV och flygplan, att fatta hur stort det var, att efter
denna långa tid med brevskrivning och ett och annat "rullband", där vår syster pratat och bandet skickats runt till släkt och vänner för att vi skulle få höra hennes röst nu efter mer än 5 år få vara tillsammans med vår älskade syster.

Efter ett par dagar hemma hos mamma bjöd IngaBritta på brasiliansk mat (minns ej vad men anar att svarta bönor ingick) och på kvällen den 25 maj var vi på Församlingens välkomstmöte. De hade ju hela tiden varit med i förbön och skickat pengar varje månad som hjälp till hennes lön. Det blev en fantastisk kväll! Roligt att vi fick vara med.
Dagen efter var det söndag och då ett offentligt välkomstmöte då många figeholmare och andra var med.
Vi systrar med familjer återvände till våra hem med glädjen inom oss att vi snart kunde träffas igen.
Till Midsommar kom också Helge, Karin och Christer. De åkte hem redan nästa dag. De hade ju sin affär och svårt, också de, att resa bort.
Den 6 juli kom vår familj tillsammans med Dagny och Henry för att sova en natt, innan vi dagen efter skulle ta båten till Gotland, där vi sedan hade en semestervecka tillsammans med våra vänner och deras släktingar.
Samma dag, som vi reste kom en " häftig tromb" dragande fram medförande stor förödelse i skog och mark
berättade mamma senare.
Efter en vecka på Gotland kom vi som familj åter till Högskulla för en veckas vistelse hos mormor. Mamma skriver att Sven åkte vattenskidor. "Det tyckte han var roligt,"skriver hon.
Kerstin stannade kvar hos mormor och "moster Britta" då Georg, Sven och jag åkte hem. Ulla var i Vimmerby.
Familjen samlades igen efter en härlig sommaroch nu började skolan. Sven i klass 8, Kerstin klass 6 och Ulla klass 3.
Ja så blir det som vanligt. Ruth blir sömnig och säger God Natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar