måndag 12 november 2012

Gäddan vägde 3.750 gram. Så god, så god!



    Fattar inte att tiden går så fort när kvällen kommer.Nu blir det en liten "kortis" för jag får ej vara uppe för länge i kväll. I morgon får jag lunchgäst och då vill jag vara pigg och trevlig. Inte trött!

Måste berätta om gäddan jag fick i går. Jag vägde den. 3750 gram varav huvudet stod för de 750. Redan när jag vaknade i morse så började jag fundera på gäddan. Den var av mycket god kvalite`, upptagen i en stor sjö i Norrland. En riktig fjällgädda! Ja just det där med fjäll bekymrade mig en aning. Uppväxt som jag är vid Östersjön och med en fiskare till granne blev det mycket fisk i barndomen. Kanske är det därför jag alltid gillat fisk.På den tiden fanns det gott om fisk i Östersjön. Sämre i dag.
Jag kan för min inre syn se hur mamma och tant Elna stod vid stenmuren och rensade fisk. Gäddor, abborre och flior skulle fjällas. Flundror och ål skulle flås.Allt gick med fart och när det var klart slängdes "renset" ut på marken och fiskmåsarna kom skriande för att få sig ett skrovmål.

Men i dag var det min tur. Där låg gäddan i diskhon och stirrade på mig. Jag insåg att det skulle vara omöjligt att fjälla den inomhus, som det sprätter! Tänkte att "Vår Kokbok" kanske hade något knep. Läste om fisk. Stora fiskar behöver inte fjällas. Sättes in i ugnen i 100 grader en timme. Sedan kan man lyfta bort skinnet. Det lät bra! Gäddan åkte in i ugnen och det var hur lätt som helst att få bort fjällen när den var klar.
Delade den i bitar, panerade och stekte i stekpannan som vispades ur med tjock grädde. Kan försäkra att denna måltid var uppskattad av mina två måndagslunchgäster. Den gäddan var en verklig läckerhet.

I övrigt har det varit en bra dag. " Sol ute, sol inne, sol i hjärta och sol i sinne", stod det på en väggbonad i barndomshemmet. Träna hann jag också med och tre promenader med Isak, som tröttnat på att vänta och nu ensam gått till vila.
Såg reprisen från gudstjänsten i går. Nu har KarlErik Sahlberg lämnat över stafettpinnen till en kollega. Arbetet med att hjälpa utslagna människor pågår alltjämt i Klara kyrka där allt fler får uppleva förvandlade liv genom Jesu stora makt att frälsa!
Nu säger jag GodNatt till er alla. Gud är god och älskar varje människa. Alla är lika mycket värda.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar