onsdag 28 mars 2018

Onsdag 28 mars 2018. Även tisdagen försvann utan blogg.

Som sagt, visst är det märkligt att jag prioriterar annat i stället för  Bloggen så det blir sent återigen.
Innan jag, som jag planerat pratar om Helge, vår storebror ska jag kort tala om vad som hänt i dag.

Bakat 50 bullar, C:a 40 Finska Pinnar och haft fikabesök. I går ringde jag till min syster IngaMaj och fick svar så vi kunde pratas vid en stund. I dag har jag inte ringt till någon men fått telefonsamtal från Ulla och besök av Kerstin, som ringde och frågade om det var något jag behövde från affären. Joodå, mjölk hade jag tagit den sista till bullbaket. Hon hade tid att stanna en stund. Vattnade blommor och pysslade lite i huset, Fick besök av Annelie och Markus så Kerstin fixade fika . Bullarna och kakorna hann bli klara och vi fick färskt bröd till fikat. Så roligt!

Men nu tar jag upp tråden Helge igen.
Ytterligare ett minne vad gäller skolan i Figeholm. Han gick då i sjätte klass. Jag i andra.
Ett rykte hade spridits i skolan (En grov uppskattning får mej att tro att elevantalet från ettan till sexan rörde sig om ett 60-tal barn. så småningom tillkom klass sju
 men ännu var det sex år och en s.k. Fortsättningsskola på jullovet, om jag ej minns fel)

Ryktet hade att förtälja att det förekommit godisstölder hos Brandts cafe och konditori och att "snattarna" fanns i vår skola. Ett litet antal namngivna pojkar stod för detta. Jag hörde från början inga namn nämnas och sa till en kompis att det var helt uteslutet att min bror Helge var med bland "snattarna". Jag fick till svar att "det var han visst det".   " Nej" , sa det inom mej.Det MÅSTE vara fel. Att INTE stjäla och ljuga hade vår stränga, hulda moder präntat in i oss syskon som något så viktigt i livet att det kunde  bara inte hända! Ständiga förmaningar! Med tillägget: "Gud ser dig"!

Jag minns hur jag på frukostrasten tog min cykel och cyklade med tårfyllda ögon ut på "Stora Kajen" där lastbåtarna låg. Cyklade runt med förhoppningen att min bror inte skulle finnas med bland "tjyvarna" Ryktet förtäljde att samtliga pojkar, tror att det rörde sig om 5-6 killar, skulle i samlad tropp bege sig till Brandts cafe.be om ursäkt, ha pengar med sig och betala den summa som var och en stulit för. Det var ju något som bara de själva visste.EN 10-öres tablettask här en 5-öres kola där, 10 ½öres kola, en 5-öres chokladbit. Minsann det slog till summor mellan 15 och 50 öre, som varje pojke tagit. Uppdelat på olika tillfällen. Var och en visste stöldens totala storlek.

När skolan var slut för dagen cyklade jag hem och fick av mamma höra att Helge på matrasten  kommit hem och berättat för mamma, som  hade försett honom med den  25-öring, som var den summa som HAN hade snattat för.
Det fina med vår stränga, hulda moder var att om vi ärligt berättade vad vi sysslat med för ofog så var det OK för hennes del.Pappa var mild och sökte alltid att finna någon förmildrande omständighet i stället för att straffa oss.
 Om vi däremot var uppkäftiga eller smällde igen en dörr i ilska vankades det stryk, oavsett om det var mamma eller pappa som varit utsatta. Den gången det hände mej, det där med dörren, sprang pappa ifatt mig ute på gården och jag fick det straff som sedan för alltid skulle få mig att avhålla mig från att smälla igen dörrar i ilska. Tror jag , kanske!!!


Alltså fick min bror 25 öre och kunde med övriga gå till Fru Brandt och betala det godis de tagit vid något tillfälle när godisdisken var obemannad. Det rörde sig om 20-50 öre pr kille.
De fick stå där med skammen. Föräldrar och syskon likaså.
Det hela glömdes snart bort och det pratades inte om det hemma hos oss för alla vi i familjen visste ju att detta var något som bara kunde hända EN gång och detta på grund av att någon börjat och sedan hade "tillfället gjort tjuven".

Det här berättar jag för att vi i dag ska veta hur det gick till på den tiden. Att pojkarna fick sig en ordentlig utskällning av magistern var nog inget att tvivla på.
Men pojkarna hade gjort rätt för sig och hade vad gällde den förseelsen rent samvete och kunde sova gott om natten.

På tal om det så ska jag sova nu för natten började innan jag hann sluta kvällens blogg. Sov Gott!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar