måndag 6 oktober 2014

Måndag 6 oktober 2014. Mera Småland 1989.

Martin och  Magnus ska nu åka till bussen i Fårbo och sedan till  Örebro och sina kompisar. Mattias kommer till Högskulla.
Åter till år 1989. Efter 22 juli skrev inte mamma själv i sin dagbok men Stina, IngaMaj och jag skrev i hennes bok, som  hon själv skulle ha skrivit, så jag mixar nu från mammas och min bok.
Den 22 juli åkte Georg och jag till IngaMaj och Sune i Karlshamn. På väg dit lämnade vi Martin och Magnus vid bussen i Fårbo. De bytte sedan buss i Norrköping för att ta sig till Örebro.
Vi fortsatte vår färd söderut och hämtade Mattias vid en buss i Oskarshamn, dit han anlänt från Örebro och tog honom med till Karlshamn där vi stannade till nästa dag, söndagen.

Måndag 24 juli står det att mamma till kvällsmat åt havregrynsvälling vid köksbordet. Den natten sov jag hos mamma.Anders med familj åkte hem. Så mycket de hade jobbat med hus och tomt.
 Arrendatorn , Henry med fru Anna, kom med tårta och annat gott. Mamma tackade dem för lång, fin vänskap och sa ett sista farväl. Hela tiden fullt klar i tankar och ord.

Tisdag 25 juli är mamma yr "men ack så klar i huvudet", står det i min dagbok.
Äntligen har vi nått fram till den dag hon hade tid beställd hos doktorn.
Hon kräktes mörk vätska och mådde inte alls bra. Grannarna, i mellanhuset, Margareta och Göte kom  och hon fick tillfälle att tacka dem för  vänskap och all hjälp hon fått, samt säga adjö till dem.

Mamma trodde att vid läkarbesöket skulle Stina få ett intyg och sedan få tjänstledigt för vård av henne,
samtidigt som hon in i minsta detalj gjorde sig redo för att dö. Hon var ivrig med att virka klart mitt överkast, bad mig ta fram sitt lilla"skrivbord",en plastmapp, där hon förvarade sina få papper, för att ta en sista översyn och ytterligare slänga allt som inte behövde sparas. tittade igenom sina garnnystan, "kastade på" två nya sockar där hon använde "restgarner"i olika färger och varje stickning fick rätt antal ränder och färger, som stämde." När jag är död, ser du, då kan Stina fortsätta och sticka klart med det här enfärgade garnet."
Så kunde ytterligare något barnbarnsbarn få ett par sockar! Hon arbetade och tänkte hela vägen.
 
 Jag väljer att nu avsluta dagens berättelse om mamma, för att fortsätta i morgon.
Denna dag har det blåst kalla höstvindar. Jag har haft matgäst, som tog Isak ut på promenad och skjutsade mig till träningen.Fick en blåsig promenad på hemvägen.
Plockade fallfrukt och fikade hos Elsemarie och Lasse. Nu är dagen snart slut.

Nyss ringde Ulla för att säga godnatt. Hon berättade road att hon just nu har en son, Kristian, på väg till Tokyo, en annan, Emil, byter just nu plan i Chicago på väg till Los Angeles. Om jag minns rätt sa hon något om att en hade dagtid, den andre nattid.Jag har glömt siffrorna! Båda reser inom jobbet. Vilka tider vi lever i!!!

GodNatt till er alla bloggläsare. Sov Gott! Gud är god!
 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar