söndag 29 juni 2014

Söndag 29 juni 2014. Regn och kyla. Lite från år 1986.

Midsommar i Skrankebol år 1986 Familjerna samlade.
I ett tidigare inlägg såg vi Kristin och Emil garnera en jordgubbstårta. Här är ytterligare ett par foton från högtiden. Ulla och Lennart hyrde av Bo Herrgård, Hjortkvarn ett rymligt hus, som sommarbostad. Där fanns gott om  plats.
Roligt att plocka blommor, klä en liten midsommarstång, äta sill och potatis (och köttbullar!) jordgubbstårta och glass. Alla kunde vara tillsammans. Vilken förmån!

Som jag tidigare berättat så hade jag fått 5 månaders s.k. beredskapsarbete på Ria. Att åka med eldsjälen Håkan Blome` och hälsa på "i stugorna" var oerhört intressant. Jag fick se Håkans stora kärlek till människor, som i vissa fall levde i misär. Håkan kom med öppen famn till alla. I början var jag kanske lite förvånad . Jag hade mött människorna på Ria tidigare men inte i hemmiljö. Det hände att vi kom till människor där det var  smutsigt, luktade illa och man levde dag för dag, ofta i ensamhet och tristess. Håkan kramade om alla och visade dem respekt och kärlek.

Vi åkte varje morgon till Skogaholms Bageri där vi hämtade bröd och burkar med pepparkakor. Jag minns att det låg i ett hörn av den stora lokalen och vi behövde ej anmäla vår ankomst. Bara ta.Det var "vikt" för Ria. Så hade vi på det viset alltid något med oss vid våra besök hos vännerna.  Ibland fikade vi tillsammans i hemmen och alltid läste Håkan ett Bibelord, talade uppmuntrande till var och en och nedbad Guds välsignelse. Överallt var vi välkomna.

Så många minnen jag har från den tiden! När Håkan hade semester vikarierade jag för honom men då mest i Rias lokaler och telefonkontakter. När Håkan kom tillbaka åkte vi omkring i hans lilla bil än hit, än dit. Vi besökte Rälsögården, där alkoholister, en del tvångsintagna (vill jag minnas) vistades. Granhult där ungdomar fick en ny chans i livet. Håkan hade vänner överallt. Vi hade också samarbete med nykterhetsorganisationer och var med på utbildning tillsammans.

Vi åkte till Värmland med "våra vänner" för att på en lövad loge äta sill och potatis samt jordgubbar i massor hos en av de anställdas föräldrar.Då hade vi också på kvällen ett möte med sång och predikan i
 missionskyrkan på platsen.
Folkvagnsbussen var flitigt i bruk för att skjutsa vännerna till olika samlingar.
Vi hade också läger en vecka i juli, då vi varje morgon åkte till Palmbohult, en gård utanför vår stad.  Frivilliga ställde upp med matlagning och vi var kvar där till kvällen.

Men nu får jag nog säga något om dagen som gått. Fick besök på morgon av barn och barnbarn med en kaffestund på altan. Packade sedan i barnvagnen ned middagsmat, gick till min syster och stannade där resten av dagen. 
Ulla och Lennart har kommit hem från Italien och jag tror att Sven och Maria kommit från sin lilla tripp till Skåne.
Nu är det dags för sängen och jag säger GodNatt till er alla bloggläsare. "Herren är min Herde, mig skall intet fattas." "Gud som haver". Så sover vi gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar