fredag 6 juni 2014

Fredag 6 juni 2014.Sveriges Nationaldag.Lite om resan till Rom.

Så gick dagen. Nu är det kväll och jag sitter här och  funderar  Jag gillar de dagar då jag kan säga att jag uträttat något av värde. Om denna dag kan jag väl säga:"Så där". Ett vedertaget uttryck, som inte är så dumt. Jag har ringt sju telefonsamtal. Två av dessa kan jag hänföra till gruppen "nyttiga", då jag ringde i rätt ögonblick och fick vara till lite hjälp. Det är sådant som gör mig glad.

Så är det humlorna på altan. Jag tyckte att de valt fel stol, en av fyra,för att där bygga sin bostad. Ville ha tillgång till samtliga stolar. Lyfte bort dynan, på vilken boet var byggt, bar det till ett litet bord i hörnet. Så bra det gick och jag såg bara ett par humlor röra sig innanför ullhögen, så jag gick nöjd åt sidan. Men se nu kom de flygande en efter en utifrån trädgården. Alla surrande och letande efter sin bostad. Jag fattade ett raskt beslut. Bar försiktigt tillbaka dynan med bostaden, gick in och stängde dörren till altan. Hoppas att de åter fann sig tillrätta.Får kolla läget i morgon.

I Växjö firar de pappa Lasses 50-årsdag en dryg vecka för tidigt. Det ska bli kafferep i trädgården den 15 juni, den dag han fyller och jag har utverkat mig tillstånd att få baka kakorna till denna fest. Efter flytten av humlorna ville jag göra något vettigt, så jag bakade kakor. Har tänkt mig att baka en sort pr dag och det flyter på i god ordning. Nu har jag fem sorter kvar att baka.

Ringde till min syster på sjukhuset. Hon får stanna kvar över helgen.
Plockade vinterkläder ur garderoben och väntar nu på att Filip ska komma hem och hjälpa mig med att få upp dem till vinden. Hade tänkt göra lite nytta i trädgården men tar det en annan dag!

Fortsätter lite med Romresan.  Det var första gången jag var i Rom, denna stad som är historia var man går. Skulle behöva flera dagar där.Jag minns när Georg efter sitt första besök , full av entusiasm berättade om allt han sett. Han såg och kom ihåg och hade förmågan att berätta medryckande om sina iakttagelser.  Jag har i flera år närt en dröm att få komma dit. Nu blev det i sällskap med döttrarna och de är duktiga. Den yngsta har pappas guidtalanger dsessutom.

Colloseum, Roms främsta amfiteater är mäktig att skåda. Trots skador genom åren så är det fantastiskt att se denna teater,som började byggas år 72 e.Kr. och invigdes år 80 e.Kr. för 55.000 åskådare, som utan besvär fann sina platser via de 80 arkadförsedda, numrerade ingångarna. Man häpnar!
Dödliga gladiatorstrider och strider med vilda djur iscensattes här gratis av kejsaren och av rika invånare för att beskådas av allmänheten. Vid utgrävningar i slutet av 1800talet fann man ett nätverk av underjordiska rum, som användes för förvaring av djuren. Burarna hissades upp till nästa våning där djuren släpptes lösa.

Nej, nu måste vi lämna detta mäktiga byggnadsverk och dra vidare till Vatikanen. Men jag väntar med den till nästa inlägg för nu kommer Jon Blund smygande.
Säger GodNatt och Sov Gott.! Kan inte förstå hur jag kan bli så trött när jag tagit det så lugnt hela dagen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar