tisdag 24 juni 2014

Tisdag 24 juni 2014. Det handlar om HUMLOR.

Humlor är väl inget att skriva om, skulle min hulda moder ha sagt! Egentligen tycker inte jag det heller.
Dessa varelser och deras tillvaro har aldrig intresserat mig. Jag vet att de gör nytta och jag har aldrig dödat någon. Bara öppnat fönstret och släppt ut dem .

Men se det ändrades, i någon mån i år. Ett humlebo på altan!. Har aldrig funderat över hur de bor . "Getingbillor" slog man ju ner en och annan i sin barndom för att sedan springande sätta sig i säkerhet.

Det har varit intressant, och är fortfarande,att se hur det lilla boet,som en stor nöt låg på en stol på altan på ett  blommigt tyg som legat kvar sedan förra sommaren.(!!!)
Den stora humlan  kröp omkring, dragande i pälsrester som fåglarna tappat då de hämtat material till sina bon från min gamla päls som täckte äppelskörden.Det var inte mycket hon fick med sig varje gång. I två timmar höll hon på att hämta "ull" för att täcka över sitt näste.Då var det klart och lugn och ro lägrade sig över bostaden. Sedan har det varit roligt att i någon mån följa utvecklingen.

Massor av foton har tagits och om det lyckas ska jag visa några. Det där med foton är alltid lite vanskligt.
Detta har jag läst om mina inneboende:"Humlornas släkte hör till de sociala bina.Humlan knådar av frömjöl och honung en kaka, som fästes på boets golv. Lägger 8-16 ägg inom ett runt vaxhölje.
Vid ingången till boet bygger hon till sist en vaxbehållare för den honung hon lagrar för eget behov. När äggen kläckas efter 4 dagar äter larverna av frömjölsförrådet, vilket dagligen ökas på av modern. Efter ca 8 dagar är larverna fullvuxna och spinner då var sin kokong. Dessa första bildar en kompakt massa.
Nedtryckt mellan dem ruvar nu honan på kongkongerna, vänd mot ingången där hennes honung är inom räckhåll. Efter ytterligare 10 dagar kläckas de små honliga humlearbetarna, vilka efter ett dygn kan lämna boet.

Samtidigt med att de första larverna spinner sina kokonger lägger drottningen undan för undan nya ägg.
När humlearbetarna lämnat boet övertar de försörjningen av frömjöl och honung. Sedan hon lagt 200-400 ägg för utveckling till humlearbetare, börjar hon lägga andra ägg, som utvecklas till hannar och honor och kan bli ett par hundra. Därefter dör hon snart medan hannar och honor överger boet och honorna efter befruktningen söker sig till platser där de kan bygga bo.
På hösten dör hela humlesamhället, utom några befruktade honor.
Nu går jag och väntar på den dagen så jag kan få inblick där och se om det bo som humlan började täcka över med ullen finns kvar i ursprungligt skick. Humlan låg nyligen död på altangolvet. Efter allt slit för alla sina ättlingar. Jag lyfte upp henne så hon låg bredvid det stora ullboet men efter ett par dagar hade hon försvunnit.

Ja detta blev en konstig blogg men jag kunde inte låta bli att berätta lite om vad jag läst i en mycket gammal bok. Risk finns nog att det kommit nya kunskaper i ämnet.
Eftersom jag tror på en stor Gud, som vet om varje detalj i en människas liv, så tror jag också att han vet allt om en humlas liv och jag sjunger om igen: "O store Gud när jag den värld beskådar, som du har skapat med ditt allmakts ord....Då brister själen ut i lovsångs ljud.O, store Gud! O store Gud!

Tyvärr misslyckades det att skicka foton så jag får invänta ett barnbarn i morgon. Nu är Filip också tillbaka i stan, så jag har två killar som ställer upp. Kan inte den ene så kan den andre. Godnatt! Tack käre Gud för i dag !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar