måndag 30 september 2013

Måndag 30 september 2013. Borensberg 1978.

Släkten samlad hos farmor i Hörningsnäs.
Hittade det här fotot i mammas album.Av de fyra vuxna i främsta raden är det från vänster pappa,hans morbror Oscar, farmor och moster Ida, gift med Oscar. Varför varken min bror, jag eller våra tre systrar finns med vet jag inte. Har inte heller något årtal. Det är i alla fall pappas syskon, hans kusiner och deras barn.Eftersom mamma var "ensamkommande" redan vid 7 års ålder då hon från Stockholm skickades iväg som fosterbarn till Småland, så fick vi aldrig uppleva glädjen av att ha släkt på mammas sida. Något jag upplevde som en stor tomhet under mina barnaår.

Nu till år 1978 och  översvämning nummer tre, som jag i ett tidigare inlägg nämnt om.Den 14 augusti kom Georg och jag hem från Öland med husvagnen som vi hämtat på Löttorp. I mina anteckningar står att "vi haft en trevlig hemresa" men möttes vid hemkomsten av översvämning nummer tre inom en kort tid. Regnet öste ned och i  källaren stod vattnet högt. Bara att åter börja ösa. Nu hade vi inte som första gången en massa grejor på golvet. Klädinsamlingarna som jag började med i Örebro fortsatte jag med för att skicka med Georg till "The four homes of mercy", där Ulla och Kerstin arbetade i början av 70talet. När första översämningen kom hade vi ett ganska stort lager av nya skor som vi fått från en skoaffär i Linköping. De fanns i kartonger på golvet i källaren och dessa flöt nu omkring i vattnet. Jag tror att ni kan föreställa er eländet. Där "rök" också en del gamla brev och en dagbok från mina unga dar.Vad vi jobbade för att få källaren torr. Vid nästa stora regn var det likadant. Och så en tredje gång. Nu kopplades rörfirman,som dragit de nya ledningarna in och där med kommunen för att ritningar skulle skärskådas. Det visade sig att kommunens folk hade givit fel "anvisningar" i sina papper. Ursäkta, men jag begrep väkldigt lite av vad som sades vid vårt kaffebord i köket då en handfull män satt och tittade på ritningar och diskuterade hur det kunde ha gått till. Felet låg hos Motala kommun. Snälla, som alltid, krävde vi ingen ersättning. Ärligt talat har jag nog i efterhand ibland ångrat att vi ej gjorde det
Försäkringsbolaget betalade för alla skor, kläder och annat som blev förstört. Skorna var förstörda ,men i stället gav vi de pengar vi fått för dem, till barnhemmet. Felet med kopplingarna av rör åtgärdades och vårt liv gick vidare utan flera sådana tillbud.

Nu till dagen som gått. Nödvändig träning! Sedan  till graven på kyrkogården, där stenen inte längre står stadigt.  Detta måste åtgärdas före årets slut enligt brev från Kyrkogårdsförvaltningen. En kunnig vän, som var med och tittade, ska se till att det blir gjort.Bra med vänner! 

Ringde till mitt barnbarn, som fyller 37 år i dag och till min bror,som har namnsdag samt till min syster.
Men nu har tiden runnit iväg och jag måste sova! Tack, Gud, för en skön säng och för att Du bevarat mig och oss alla i dag och det speciella böneämne som jag fick i dag ber jag Dig Gud att ta hand om. Du vet om allt och vill och kan hjälpa. Alltid! GodNatt och Sov Gott! Gud är god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar