söndag 7 april 2013

Skön söndag 7 april 2013.Barndomsfoton och åter till Jerusalem.

Foto taget i Högskulla trolihtvis år 1933.Jag till vänster,Helge till höger, pappa med IngaMaj, mamma med IngaBritta.( som år 1958 reste till Brasilien som missionär och blev "mamma"till pojkarna på " Hoppets Hem" i Porto Alegre.)
Kul att jag dök ner i källarskrymslena än en gång. Där finns ju en del "pärlor". Det här är från "Skolköket" i Figeholm år 1941. Jag var 14 år och sitter längst ut till höger.Längst till vänster sitter min "bästis", Britt.Vi har, genom åren, behållit kontakten med varandra.I mitten står vår lärare Fröken Hagvall, som varje sommar kom från Stockholm och "höll skolkök" tills hon gifte sig med en figeholmare och blev kvar där livet ut.

Det är roligt att efter 72 år sitta och minnas. Jag minns inte om matransoneringen var så omfattande ännu. Den blev mer omfattande ju längre krigsåren pågick.

Ja det var lite från min djupdykning i källarens skrymslen.Jag har mycket att sortera! Tror inte längre att jag har rätt när jag säger "gör inte i dag det du kan göra i morgon". Är oerhört tacksam för varje dag jag får leva och ha chansen att ta tag i det ogjorda.

I går kväll var jag på Risbergska Gymnasiets årliga vårkonsert. Det har blivit några genom åren. Den här gången var den sista med ett deltagande barnbarn, det näst yngsta, som spelar elgitarr. Den yngsta, och sista, kommer inte att medverka i någon vårkonsert.
I dag såg jag en bra gudstjänst från en församling i Rydaholm.Efter det var jag inbjuden att följa med till Tysslinge för att se alla svanar, som nu anlänt dit. Tyvärr gick solen i moln och det såg ut att dra ihop sig till oväder, så vi inväntar ett annat tillfälle, inom kort. Det kalla vädret håller i sig men nu har jag, i hopp om bättre tider, i alla fall sått mina gamla tomatfrön, sparade sedan förra årets skörd. En liten klyfta av en "ny" tomat la jag i en kruka. Brukar så tidigare men förr eller senare blir det ändå skörd.

Så var det Jerusalem. Elsemarie och jag bodde största delen av tiden hos Kerstin med familj.Den lilla Michael var förstås medelpunkten. En kväll stannade en taxi utanför och vi fick besök av Biskop Ingemar Ström,med fru och hennes väninna. Vi blev något förvånade. Vadan detta? Jo de hade varit inne i den butik i Jerusalem där Kerstins svåger i en bokhandel, Bible Society, sålde biblar. När han fick höra att han hade svenska kunder så berättade han att hans bror var gift med en svensk flicka och att de nyss fått en son.
Biskopsparet blev intresserade och så fick vi detta överraskande besök. De satt en god stund och pratade och jag fick frågan hur vi som föräldrar reagerat när dottern ville gifta sig med en man från "fjärran land". Vid det laget var jag van vid frågan och mitt standardsvar gick hem, som vanligt, eftersom det var ett bra svar.

Elsemarie fick följa med sin svåger in till KFUM i Jerusalem, där det fanns badmöjligheter. Ibland gick vi till "Hemmet" och hälsade på.I gamla stan i Jerusalem promenerade vi med Michael i vagnen, köpte en påse med falaffel, som vi åt direkt, nygräddade. Vi hälsade också på i Ramallah, där Mrs Farradj bodde i ett trevligt hus med en underbar trädgård. Fågelsången där, kan jag inte glömma.

En dag tog Elsemarie och jag buss från Jerusalem till Natanja, vid kusten, dit gruppen då anlänt.Där fanns ett väveri där väverskorna var svårt synskadade, många helt blinda. De sjöng medan de vävde fina dukar, som sedan såldes till resenärer, som kom från när och fjärran.Vi stannade där ett par dagar.När den  gruppen reste hem till Sverige från Tel Aviv var vi också med och vinkade av dem.
Så var det dags för Georg att ta emot en ny grupp och Elsemarie och jag följde med till Jerusalem där de skulle bo några dagar. Vi åkte till Betania och stannade där tills vi återvände till Sverige.
Nu är dagen slut och det ska bli skönt att sova. I morgon ska det bli fler "djupdykningar " i källarvalven.Tror att jag har många diabilder, som jag inte vet hur jag ska kunna få någon glädje av  när jag ska börja klistra in i barnens album. Vet ej hur jag kan få foton av dem. Ska fråga i någon fotoaffär men det blir kanske för dyrt och vilket jobb att gå igenom allt.
Gud, nu säger jag tack till Dej för denna sköna dag och för att Du aldrig lämnar mig. Var med oss alla i natt och låt Ditt ansikte lysa över oss! Tack för Din trofasta kärlek till oss alla! Amen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar