söndag 14 april 2013

Kyrkobesök, pannkakor m.m. 14 april 2013.Lite mer om år 1972 och 1973.

Varje år har vi fått julkort från " The Four Homes Of Mercy" Och detta är från år 1973, alltså det år jag snart är i början av.Jag vet ej om det går att få bilden större, men den visar i alla fall "drömmen", som Mrs Siksek bar under flera år och som undan för undan blivit uppfylld. När flickorna kom dit var det mycket fattigt men så småningom har det genom hjälp "utifrån"blivit bättre, även om det ej når upp till vad vi är vana vid. Allt som gjordes av denna driftiga kvinna, gjordes av människokärlek och Guds välsignelse därtill har burit rik frukt för de många människor som räddats till ett drägligt liv innanför detta hems dörrar. Kerstin arbetade i Ahuset och hennes man i Chuset, om ni nu, till äventyrs lyckas se bokstäverna över husen.
Nu började jag i forntid och fortsätter i nutid. Elsemarie och jag gick i dag till Immanuelskyrkan på Gudstjänst. Länge sedan vi var där och många kära återseenden blev det.Till vilken kyrka man än går så finns där alltid någon man har träffat tidigare. Särskilt om man har Elsemarie i sällskap. Kollegor, elever, föräldrar, kurskamrater. En och annan smålänning ,från Fårbo främst , dyker alltid upp i kyrkliga sammanhang i denna stad och då är det också mina bekanta.

Efter hemkomsten i dag kom jag på att jag nog gjorde bäst i att förbereda morgondagens lunch eftersom jag ska till Vårdcentralen i morgon fm och få en grej på armen för att min ambitiöse läkare ska se blodtryckets värde under 24 timmar framåt. Jag kokade alltså soppa ( börjar bli specialist på det) och gräddade ett stort lass pannkakor. I morgon är vi fyra till lunch.

En telefonsignal och en stund senare satt vi här och fikade. Roligt med spontana besök.

Nu återgår jag till den sista, stora händelsen år 1972. Julafton firade vi tillsammans med Sven och Maria och den övriga familjen, hemma hos oss på Grubbensgatan 5. Sven och Maria bodde nu i Brickebacken.
Annandag jul, 26 dec. fick Maria och Sven sin förstfödde son,Fredrik och Michael hade fått en kusin också i Sverige. Det var en fin gosse och alla gladdes med föräldrarna.


Den 14  februari åkte Arja och Elsemarie till mormor med tåg till Oskarshamn där de hämtades av Stina.I mors dagbok för den 18 febr. står det att Arja, fått ett "våldsamt utbrott." Vet ej hur "våldsamt" det var.  Själv var jag van vid Arja och hade kanske  tyckt att det ej var så farligt. Minns dock att jag hörde talas om att hon tagit Elsemarie i försvar när Stina med höjd röst uppmanat henne att ta på tofflorna.Och då kan jag tänka mig att den som var  ovan kunde likna detta försvar vid ett "våldsamt" utbrott. Arja var speciell och ordflödet var det inget fel på.Kanske var det just för att hon var annorlunda, som jag gillade henne och vi i familjen fann henne intressant, trots diverse dispyter. "Utbrotten" brukade snabbt gå över.
Tydligen var det meningen att Elsemarie skulle stanna hos mormor och kusin Raquel för redan den 20 febr. åkte Arja ensam med tåg  till Örebro.
Mamma skriver att Elsemarie den 25 febr har fått "Röda Hund", "med åtföljande utslag".

Elsemarie hämtades av Georg och mig den 18 mars. Åter hade kusinerna varit tillsammans en hel månad. De hade så roligt hos mormor, som alltid hade tid med dem.Georgs Resor hade nu börjat för säsongen och han kom hem ett par dagar mellan olika resor.
Den 16 april kom mamma och Raquel till Örebro nu skriver jag lite direkt ur mors dagbok. 17 april:" Passat en liten vilding, Michael, i dag."Han fyllde ett år den 18 april,  då var vi hos dem i deras egen lägenhet på födelsedagskalas. Den 20 april, långfredagen, var Sven och Maria hos oss och vi behöll Fredrik över natten, för att föräldrarna skulle få en sovmorgon.
På påskafton hämtades Fredrik av föräldrarna för att vara tillsammans med mormor och morfar och äta påskägg. Kerstin med familj kom till oss (Georg förstås ej hemma), men maken var dålig så de kunde ej stanna så länge. Hann dock äta den sedvanliga påskmaten.Första påsken i Sverige för far och son.
Så hade Georg och jag två barnbarn och många fler skulle det bli.
 Nu ska jag samla krafter till morgondagen då jag ska vara på Vårdcentralen kl. tio. Därför säger jag GodNatt till er som kommer att läsa detta i kväll.
Jag skriver nog inte i morgon utan tar det lugnt så blodtrycket håller sig på plats. Återkommer på tisdag.     

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar