tisdag 17 april 2012

Hembakade semlor. Södergator där allt fanns.

Semlebullar, så goda, fanns i frysen.Så vad hindrade att jag fixade var sin semla till väninnan och mej? Gott gott med hemgjord mandelmassa och mycket grädde.

I dag har det snöat ibland och regnat ibland. Grått, grått. Så är det i april. Men NÄSTA vecka ska bli bättre!
Gick bara en liten tur med Isak. Satte mej och tittade över mina släktforskningspapper sedan jag hämtat bullarna från frysen i källaren. Allt var lugnt till att börja med. Men så hörde jag hur Isak snarkade, i alla fall lät det så. Högre och högre. Efter det jämrade han sig en god stund." Oj då, hoppas att det inte är något allvarligt", tänkte jag och fortsatte att läsa mina papper. Plötsligt observerade jag att det blivit så tyst och blev lite rädd. Vad kan ha hänt? Måtte han inte vara död! Går runt och letar i de för Isak tillåtna utrymmena. Ingen Isak! Känner på ytterdörren. Den var låst. Men där bredvid finns källartrappan! På det bredaste trappsteget låg Isak. Vet ej om han sov eller ej när jag tog bort källargrinden.Jag skämdes en lång stund. Isak fick godis och många kramar. Stackars vovve! Så hjälplös och inte brydde jag mig om hans olika
läten.Medan jag var i matkällaren hade han gått ner i källaren.Och jag satte tillbaka grinden utan att veta.

Nu har husse hämtat Isak och jag skriver i dag min blogg något tidigare än vanligt.

Lika bra att vända åter till Stockholm. När jag skriver om Corona och mina tankar snurrar runt på gatorna däromkring så förvånas jag över hur det var där i krokarna
och likadant överallt . Så nära till allting.Ska berätta, vad minnet bevarat,

under de 70 år som gått sedan jag började min anställning.
Affären låg alltså i hörnet av Timmermansgatan och Krukmakaregatan. På Krukmakaregatan mitt emot affären låg en liten speceriaffär. Där bredvid Tekniska Nederlaget, som vi hade en del affärer med eftersom vi delvis hade samma sortiment. I det huset, en trappa upp fanns hårfrisörskan. Längre ner på gatan "vår" matservering och Pepparkaksbageriet. Lite småverkstäder men i övrigt hyreslägenheter av varierande slag.

På Timmermansgatan fanns flickläroverket där Tage Erlanders fru var en av lärarna.Där bredvid Fiskaffären,Fotoaffären, Grönsaksaffären där jag spenderade en del pengar till äpplen. Bredvid Cafe´20,som jag tidigare berättat om, fanns Kaffebutiken där man kunde köpa nymalt kaffe och en dl smått och gott. Bl.a. var det där man till jul kunde köpa apelsiner. Minns detta med glädje. Glöm inte att vi hade krig runt omkring oss och att det blev allt farligare på havet. Apelsiner fick man köpa fritt i den mån de fanns att tillgå.Men det var bara en kort tid omkring jul. Bananer har jag ej minne av att jag såg.

Bredvid Kaffebutiken, i hörnet mitt emot Fotoaffären fanns en Tobaksaffär dit jag varje dag kl 3 skickades att köpa Aftonbladet som just anlänt. I samma hus, en trappa upp, fanns Tandläkare Nordenstam hos vilken vi var "kunder".

Lika bra att jag berättar mer vad som fanns i vår närhet. På Hornsgatan, nästa paralellgata,fanns Roys strumpbutik där man köpte silkesstrumpor, innan nylonstrumporna gjorde sitt intåg.Där kunde man också köpa maskupptagare för maskbrott på strumporna var vanligt. Denna tingest liknande en virknål men hade sina små finesser så med lite fingerfärdighet kunde man få strumporna att hålla ytterligare en tid.
På samma gata fanns Charkuteriaffären, en tygaffär och så POSTEN.
Har nu försökt visa hur koncentrerat det var. Har glömt Skomakaren som också fanns i vår närhet.Nu har jag rört mig alldeles i vår affärs närhet.

Det var som en egen liten stad. Kunderna, var i stort sett alltid desamma och man lärde sej känna igen dem och deras namn. Och man visste nästan när de kom i dörren vad de skulle köpa. Kuponger krävdes för att få köpa tvättmedel men det fanns en del kupongfritt, men då av en annan kvalitet och ofta till ett något högre pris.
Likaså med tvålen.

Ja det här inlägget var väl roligare för mig att skriva än för er att läsa men
ni får ta det som det är. Det kommer mera....

Men NU ska jag ta hand om mina tomatplantor som ropar efter större krukor. Egentligen inget kul jobb men de är ju så goda, de små röda godingarna, fram i augusti!

Önskar er alla en fin kväll och en God Natt. Gud är god och finns alltid till vår hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar