söndag 1 maj 2016

Lite Valborgsmässoaftonstankar och lite 1 maj. 2016.

Lite tillskott i kyl och skafferi förser barnen mig med emellanåt." Mig ska intet fattas".
Kvällen är sen. På väg till nattjobbet kom Kerstin in en sväng och lämnade två kassar med matvaror som hon köpt och gav till mej. Så härligt att ha så mycket av alla de slag i kyl och skafferi. Jag hade precis fått hjälp av Amer att få ordning på min iPhone så jag provade att ta ett foto på det som ännu ej var inplockat i kyl och frys. Nu ska det bli en del bakverk igen.

Så var det om gårdagen jag skulle prata lite. Det är något visst det där med Valborgsmässoafton.
Många minnen. Brasan på Fighultsberget i Figeholm. Ungdomskonferenserna under åren i Stockholm och Korskyrkan.
 Glädjen över att då ha köpt något nytt i klädesväg av hopsparade pengar. Så fin man kände sig. Den Valborgsmässoafton jag har starkast minne av är år 1946.Aldrig glömmer jag hur jag, då nyförlovad och anställd i en färghandel i centrala Stockholm, plötsligt som alla andra hörde skotten över stan.

 Att prinsparet på Haga, med sina fyra flickor,  skulle få tillökning var allmänt känt. Särskilt spännande, eftersom svenska folket denna gång ivrigt väntade på att det skulle bli en pojke som såsmåningom skulle kunna bli kung. På den tiden var det bara pojkar som kunde bli regenter i Sverige.Jag tror att jag i en tidigare blogg berättat om det stora ögonblicket då salutskotten började höras över huvudstaden. Tystnaden i butiken blev total. Ett, två, 21 skott. Nej! 21 skott betydde ytterligare en flicka, som inte kunde bli regent.  Efter ett kort uppehåll kom ytterligare 21 skott och vi , chefen, kunder och personal log mot varandra och allt återgick till det normala.
I år fyller han 70 år och det firades med pompa och ståt i Stockholm. Numera finns TV som kan låta oss vara med på ett hörn var vi än är bosatta.

Senare minnen är från vår tid i Värmland. Blåsorkestern i Lesjöfors och brasan vid Lesjön. Vill jag minnas, eller? Affären stängd 1 maj. Om helgen råkade infalla lämpligt så passade vi då på att ta barnen med oss och hälsa på hos deras kusiner med föräldrar eller hos andra anhöriga.

Brasan vid sjön Boren i Borensberg och så brasan vid slottet i Örebro där vi befunnit oss så många gånger. Numera går jag inte dit.  År 1990 var jag  där tillsammans med Georg, 3 veckor innan han lämnade detta jordelivet. Min förvåning över att han ej, som han brukade, med sin fasta starka röst stämde in i sången "Härlig är jorden". Om denna kväll har jag tidigare berättat i mitt bloggande.
Kvällar då Tobias och jag suttit vid fönstret i mitt vardagsrum och tittat på fyrverkeriet från slottet hör till kära minnen.

I dag är sista dagen som Amer bor här. Varken han eller jag vet var han skall bo efter morgondagen men efter nästan tre månader i mitt lilla TVrum blir det skönt för honom att få något "eget".
Det var ju katastrofutryckning kan man säga att han hamnade här. När jag hör hur det gick till med hans placering och hur han flyttats av den som från början tog emot honom så ser man hur stor makt pengar har. Sedan han flyttade hit har han fått etableringsbidrag och själv stått för sina utgifter. Något som han varit och är mycket nöjd med. Själv är jag nöjd med att ha fått vara med om att visa kärlek till en främling, som tvingats fly och förhoppningsvis lärt mig något som ger nya erfarenheter åt en åldrande människa. Naturligtvis har vänskapsband knutits och han vet att han alltid är välkommen hem till mej.  Så bra att skolan ingrep efter att ha förstått att kontrollen av familjehemmet brustit.

Nu ser vi fram emot att han ska få ett eget bra boende och att få börja studera på universitetet. Nu har båda bröderna uppehållstillstånd och även den äldre brodern får nu möjlighet att börja på SFI för att lära sig svenska.

 Våren är alltså på väg in i vårt land även om vi ej sett mycket av den ännu men lite grönaktigt här och var bådar gott. Får se hur mycket av trädgårdsarbete jag orkar med.
Nu är det dags att sova och jag har fått nya böneämnen under dagen så jag har en del att både tacka Gud för och be om hans hjälp i situationer där mänsklig makt ej räcker till."För Gud är allting möjligt". Det tror vi på och därför fortsätter vi att be till vår himmelske Fader. Natti, Natti kära vänner!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar