måndag 4 juni 2012

Söndag i Örebro 2012.Bröllopsbestyr 1948 i Sthlm.

Den 3 juni och 5 grader! Risk för regn. Stefan, min gode vän, ringde ." Ska jag hämta dig till kyrkan?"
I dag skulle en kompis till Stefan komma till kyrkan. Han var här med Stefan och fikade i går och berättade att han gått en bibelskolekurs i Filadelfia 1974. Efter det bosatte han sig i Örebro, men att gå till kyrkan hade liksom inte blivit av. I dag kom han till gudstjänsten kl.11.00 och jag tror att han kommer tillbaka!Så roligt!

I eftermiddag har jag fikat med två ungdomar och efter det fick jag besök av Filip, som gjorde ett tappert försök att lära mig något om att föra över foton från kamera till dator och att ta bort foton. Jag skrev omsorgsfullt ned varje grej han sa utom när han sa att" Nu kan du blunda. Det här är överkurs." O, vad jag blundade!
Tror att luftombytet efter smålandsresan förra helgen har ebbat ut.En härlig känsla.

Så nu återgår vi till Stockholm 1948. Jag fortsatte att sy på utstyrseln. Broderade och broderade. Morgon och kväll. Lönen hade nu stigit till 400 kronor pr månad. Av den sparade jag c:a 100 kr. År 1947 infördes källskatt, vilket betydde att skatten ej längre skulle skickas in av löntagaren, utan arbetsgivaren skulle hålla inne den del av inkomsten som motsvarade skattens storlek. För min del betydde det 54 kr. pr månad.Med en hyra på 75 kr i månaden och låga matkostnader så klarade jag ekonomin ,trots att jag inhandlade lakansväv och annat som kunde vara bra att ha. Georg hade sin inkomst från "KRONAN" sista året och hade inte lika stora möjligheter att spara detta år Han blev fri i maj och vi hade bestämt bröllopsdagen till den 21 augusti, Georgs 22-årsdag. Han såg fram emot att få flytta hemifrån. På den tiden var det ej naturligt att man flyttade ihop innan giftermålet, annars fanns ju möjlighet till detta eftersom jag hade lägenhet redan från årets början.

Dagny och Henry Jakobsson, flyttade på försommaren till en möblerad etta som de fick hyra i andra hand. Inte så långt från oss. Därför kunde vi träffas ofta. De hade inga egna barn och vi blev allt mera förbundna med varandra och fick många fina år av gemenskap.
Betydligt svårare var det att få tillgång till rummet jag hyrt ut till den dövstumma flickan. Vi hann med att gifta oss och först efter ett par månader flyttade hon.

Så klart skulle jag åka till Figeholm på semester även detta år.Från 25 juli till 5 augusti. Jag satt på yttertrappan och sydde och sydde våra fina monogram på dukar och servetter.Jag såg fram emot att få plocka in allt i linneskåpet tillsammans med min utvalde.

Innan jag åkte hem på semester hade vi fått möblerna levererade. För 1673 kr hade vi från  Kooperativa Möbelaffären på Klarabergsgatan fått ett Linneskåp i mahogny, ett Pelarbord, höjoch sänkbart med iläggsskivor,Soffbord,Bokhylla, 4 klädda stolar, Dyscha, Köksbord och en lampa. Från Nya Tagelspinneriet i Köping, numera HÄSTENS,köpte vi Madrasser och 4 kuddar. En bror till ägarna av firman var medlem i "vår" kyrka och de flesta som gifte sig inhandlade sängkläder från Köping, till ett bra pris. Våra sparade pengar räckte ej fullt ut så vi tog ett förmånligt statligt Bosättningslån, som vi ganska snabbt betalade. Jag har dessa fakturor kvar i en pärm.

Får väl fortsätta med bröllopet i nästa inlägg. Ute regnar det och det gör ingen människa glad. Tredje juni !!!

Och kallt och dystert är det. Men tak över huvudet och mat i kylskåpet, en härlig familj och en ung kille som kom i förgår och är glad för att ha någonstans att bo. Nog finns det mycket att vara tacksam för.
Och en god Gud som vill vårt bästa och vakar över oss natt och dag! Nu sover vi och hoppas på sol nästa vecka.Publicerar" rakt upp och ner!"





1 kommentar:

  1. Ja i helgen var det iskallt!! I söndags var det morgongudstjänst kl. 8 ute!! Som tur var sken solen just då, men vi satt i täckjackor och filtar!!

    SvaraRadera