onsdag 30 maj 2012

Träffat min vän Lotta.Skolavslutning m.m. 1947.

Den här dagen började tidigt. Vaknade klockan 5 och insåg att det var ingen ide' att sova mer eftersom jag gick till sängs tidigt i går kväll. Nu är det slut på goa värmen vi hade förra veckan vilket betyder att jag ej kan plantera de växter jag tog med från Småland eftersom jag vägrar gå ut om det ej är behaglig temperatur.
Det blev att städa inomhus innan jag gick tog bussen till stan, träffade min goda vän Lotta från Uppsala, blev bjuden på fantastiskt god fisk med många tillbehör, på Restaurang Stallbacken. Alltid lika angenämt att vara tillsammans med Lotta, som efter några timmar åkte vidare för att träffa sina två bröder.

Nu blir det år 1947 att skriva om.Den andra januari efter fyra dagars vistelse i Figeholm var jag tillbaka i Stockholm. I januari började sista terminen på den 2 åriga Färghandelsskolan.Jag har alla papper sparade och kunde ej låta bli att för en stund sedan plocka fram dem. Hjälp, vad mycket vi fick läsa! Fem pärmar har jag.
Konstigt att dessa klarade sig när översvämningen i källaren på 70talet förstörde mina dagböcker och andra minnen jag gärna skulle velat ha kvar.Fyra terminer, tre kvällar i veckan! Vad kommer jag i dag ihåg av allt jag fick lära mig?
Kan inte låta bli att ge exempel från en av alla skrivningar vi utsattes för.
Prov 14 januari 1947. Fråga 1. Vilka äro huvudbeståndsdelarna i A. Oljefernissa? B.Oljelackfärg?
Antal frågor: 35!!! Här följer några: Nämn några huvudtyper av oljor!Hur bildas en ester? Vilka slag av rå linolja finns? Nämn några sickativ och dess inverkan på torkningen.Vad är kolofonium? Hur erhålles schellak?
Hur har naturkopalerna uppstått? Nämn någon s.k. naturlig asfalt! Konstgjord D:o! I vilkahuvudgrupper indelar man konsthartserna? Nämn ett oorganiskt och ett organiskt lösningsmedel!Vad menas med Flampunkt?
Nämn några olika typer av Terpentin!
Detta var ett urval från detta ämne. Sedan skrivningar i alla andra ämnen. Oorganisk och organisk kemi t ex.

Men sannerligen, nu får det räcka! Jag är glad att jag vet att H2O är vatten och H2O2 vätesuperoxid. Det sitter som berg!

Detta var ju inget kul men jag kunde ej låta bli!Detta papper låg löst i den portfölj jag använde under "skoltiden".
I april ,tror jag, ryckte Georg in i "lumpen." "Vanföreanstalten" i Stockholm som sjukvårdare. Intresserad av sjukvård var han och han trivdes när han fick vara med vid operationerna. Tröttnade aldrig på att berätta om förlängda och förkortade ben och hur läkarna räknade ut hur de skulle lyckas med sina olika ingrepp.Senare var han i Linköping. Vet ej mera om det.
Georg kunde inte vara med på Färghandelsskolans avslutning och ta emot sitt pris som bäste elev.
Den 10 Augusti kom jag hem till mamma och pappa och syskon på semester.  "Inte roligt när min lilla tös åker", skrev mamma i sin dagbok den 22 då jag återvände till Stockholm. Då var Georg i Linköping och vi kunde ej träffas på flera veckor. Men breven duggade tätt.

Så blev det jul också 1947. Eftersom Georg var i Linköping så valde han att åka till Figeholm för julfirande.
Den 19 December anlände han. Min lillasyster och han stod för julpyntet och jag minns hur jag skrattade när jag dan före julafton kom hem och fick se att de satt upp hyllremsor över dörren till "kammaren". De hade ansträngt sig !
Julafton inleddes med den högtidliga kaffestunden tidigt på morgonen. Tyvärr blev detta en julafton som vi ej önskat oss. För mig blev det en stor besvikelse när Stina, min lillasyster, måste forslas till Oskarshamns lasarett och opereras för blindtarmen. På själva julafton!
Den 29 December åkte både min bror, Georg och jag, hemifrån och Stina var fortfarande kvar  i Oskarshamn. Den 31 , på nyårsafton kom hon hem.Det var en helt vanlig blindtarmsoperation men tänk så lång tid på sjukhus på den tiden. Så annorlunda i dag!

Nu är det kväll och sängen väntar. Tyvärr lovar inte TV någon värme  så det blir väl att stanna inne i morgon också! Men långsamt blir det aldrig.

Nu avslutar jag med Lina Sandells sång: " Bred dina vida vingar, o Jesus över mig. Och låt mig stilla vila i ve och väl hos dig. Bliv du min ro, min starkhet, min visdom och mitt råd. Och låt mig alla dagar få leva av din nåd! Sov gott!





1 kommentar:

  1. Vatten vet jag är H2O, men vätesuperoxid hade jag inte klarat. Mitt minne är inte så bra som ditt!!

    SvaraRadera